Charles čekal na korunovaci prakticky celý svůj život. Korunovace nového krále se konala 70 let poté, co se oficiálně panovnicí stala jeho matka královna Alžběta II. v červnu roku 1953. Vzhledem k věku krále Karla III. je zřejmé, že na další se tak dlouho čekat nebude. Prvním v pořadí na britský trůn je jeho syn, princ z Walesu William. I on hrál při sobotní ceremonii důležitou roli.

William spolu s baronkou Merronovou a durhamským biskupem pomáhal Karla III. ustrojit do královského roucha. Oblékl mu korunovační róbu a královskou štólu. Následně mu složil poklonu. Poklekl před něj na kolenu a složil mu svou přísahu. „Já, William, princ z Walesu, ti slibuji svou věrnost a pravdu, kterou ponesu jako tvůj poddaný do konce života a těla. Bůh mi pomáhej,“ pronesl k otci.

Video
Video se připravuje ...

Korunovace krále Karla III. ve Westminsterském opatství. Reuters

Poté vstal, dotknul se Karlovy královské koruny a políbil svého otce, svého panovníka na tvář.  Karel vypadal velmi pohnutě. Ostatně emoce jím očividně otřásaly během celého dne, už od momentu, kdy z Buckinghamu odjížděl na korunovaci do Westminsterského opatství, se jeho oči leskly a byly zarudlé. Nyní přišel ale vyšší kalibr. Jeho syn klečící před ním, slibující mu oddanost. „Amen,“ hlesl Karel a dodal: „Děkuji ti, Williame.“

Na následníkovi trůnu se holt nezapře, že je synem své matky, zesnulé princezny Diany, která byla za svého života titulována označením královna lidských srdcí.

Fotogalerie
29 fotografií