Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Podcast: Trans mužům se někdy enormně zvětší klitoris. Může mít velikost mikropenisu, říká Lenka o změnách těla

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim, aip - 
9. dubna 2023
05:00

Ve svých 38 letech se Lenka Králová začala identifikovat jako žena. K tomu, aby se i tělesně stala ženou a dostala potřebné hormony, musela projít vyšetřením sexuologů. Ti jí kladli nechutné intimní dotazy, ale řada jejích přátel zažila ještě horší ponižování. Jak změna pohlaví probíhá, a proč trans mužům mnohdy naroste klitoris velikosti malého penisu, prozradila Králová v podcastu Už budu!

Zásadní pojem pro pochopení procesu přechodu do nového genderu je podle Lenky Králové termín „tranzice“. Je to proces, během nějž se původně muž nebo žena stanou tou osobou, kterou se identifikují. Podle Králové se tím slovem rozumí 3 různé věci - sociální tranzice, kdy osobu v novém genderu přijme takto i její okolí. Potom je medikální tranzice, během níž si trans osoby změní tělo, ať už hormony nebo chirurgickými zákroky. A poslední je úřední tranzice, po níž má člověk změněné pohlaví nebo jméno v občanském průkazu a v cestovním pase.

Video Už budu! Celý rozhovor s trans ženou Lenkou Královou - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Pro poslední jmenovanou tranzici musí ale trans osoby v Česku postupovat kastraci. U trans žen je tedy dostačující odebrání varlat a penis si mohou nechat, u trans mužů je vyžadováno odebrání dělohy. Podle předsedy spolku Transparent Viktora Heumanna je Česká republika jednou ze šesti zemí v Evropě, kde se lidé musí nechat sterilizovat, pokud si chtějí legálně změnit pohlaví. Mezi nimi je například Lotyšsko, Rumunsko a Srbsko.

Chlípné otázky

Aby v České republice mohli trans muži a trans ženy zahájit medikaci a případně i úřední změny, musí projít vyšetřením sexuologů, které mnohdy bývají velmi ponižující. „Oni k vám přistupuji jako k deviantům. Třeba slavný sexuolog Petr Weiss, ke kterému musí lidi chodit, já tomu říkám, na oplzlý výslech. Je to pohovor, kdy já tam jdu jen proto, že chci hormony, které budu sypat do svého těla a mám svoji identitu zcela ujasněnou. Jenže abych mohla dostat ten recept, abych si hormony nemusela kupovat na černém trhu a riskovat svoje zdraví, tak musím absolvovat tohleto kolečko jakoby sexuologického vyšetření,“ vysvětlovala Lenka Králová.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Otázky, které jí sexuolog pokládá, jsou podle ní nemístné a v nejtěžších chvílích života osob, které se potýkají s různými pocity a naopak potřebují pomoc, jsou naprosto nevhodné. „On se mě tam ptá na věci jako na moje erotické fantazie, na co myslím, když masturbuji, jestli se otírám nebo zasouvám a na úplné šílenosti. A to se ptá i patnáctiletých lidí s tím, že je to úplně normálka,“ zuřila Lenka Králová.

Termíny jarních veřejných vystoupení podcastu Už budu! Termíny jarních veřejných vystoupení podcastu Už budu! | Blesk

Slavná trans žena tento pohovor zvládla, protože jej absolvovala ve svých 38 letech a byla se sebou již srovnaná, ale pro mladší nebo citlivější osoby může jít o traumatický zážitek. Doporučuje se proto obrátit na sexuology Petru Vrzačkovou z Prahy, Pavla Turčana z Olomouce nebo Pavla Tomeše z Plzně. Naopak v Brně a v Ostravě se podle Králové dějí ještě nechutnější vyšetření.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.