Po Opletalovu ulici lidé stáli po celé šířce náměstí. Desítky lidí protest sledovali z prostoru před vchodem do Národního muzea. Na transparentech měli také nápisy jako "Pryč s Fialovým šaškostrojem", "Odírají stát, sobě přidávají" nebo "Stop válce, stop NATO". Pískají na píšťalky, skandují "Hanba!", "Demisi!" nebo "Šmejdi".

Strana PRO vedená Rajchlem vznikla loni. Rajchl, který v minulosti působil v hnutí Trikolora, již dříve uvedl, že za chudnutí Česka může hlavně sebedestruktivní energetická politika Evropské unie, kterou bezmyšlenkovitě prosazuje česká vláda.

Strana dříve adresovala dopis vládě, v němž ji mimo jiné vyzvala, aby zamezila provozovatelům sociálních sítí v omezování svobody slova nebo aby zavedla zákonnou povinnost médií poskytovat objektivní a vyvážené informace. Kabinet by měl podle představ PRO získat pod stoprocentní kontrolu firmu ČEZ, ve které nyní drží zhruba 70 procent akcií, stát by měl také opustit systém obchodování s emisními povolenkami.

PRO také chce, aby vláda jasně usilovala o mírové řešení války na Ukrajině včetně možného uspořádání mírové konference v Česku. Kabinet by podle ní také měl ukončit dodávky vojenského materiálu Ukrajině.

V průběhu akce zadržela policie jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Účastník demonstrace vběhl na magistrálu a poškodil projíždějící vozidlo s ukrajinskou SPZ. Případem se zabývají pražští kriminalisté.

Národní muzeum

Po skončení demonstrace se část účastníků snažila násilně vniknout do Národního muzea. Podnět k tomu dal muž s megafonem, který demonstranty podněcoval k sundání Ukrajinské vlajky z budovy. Policisté se snažili zabránit vstupu do muzea, museli však přivolat posily. Někteří do policistů strkali, jiní je napadali tyčemi, na kterých měli původně vyvěšené vlajky. „Podněcovatel k násilnostem a k odstranění ukrajinské vlajky byl zajištěn z důvodu, že se opakovaně dopouštěl přestupku a v současné chvíli se jeho jednáním zabývají pražští kriminalisté,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Policie zadržela celkem 20 osob. Tři policisté byli při akci zraněni a převezeni do nemocnice.

Jednomu z demonstrantů se dovnitř podařilo vniknout ještě předtím, než policie zamezila vstup do budovy. Ochranka si muže všimla na schodech a vyvedla ho ven. V mylném domnění, že se jedná o návštěvníka, odvedla policie muže do bezpečí. Ten se ale k Národnímu muzeu vrátil a opakovaně se snažil dostat dovnitř. „Proto policisté ze speciální pořádkové jednotky muže zajistili pro podezření z přestupku. ,“ uvedla Siřišťová.

 

Video
Video se připravuje ...

Část demonstrantů se snažia vniknout do budovy Národního muzea. Chtěli strhnout Ukrajinskou vlajku policie ČR

Fotogalerie
12 fotografií