Hnutí Praha bez chaosu, za které v letošních komunálních volbál kandidovali na čelných místech například bývalý ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš, miliardář Pavel Sehnal či herec Jan Antonín Duchoslav, si bez Najbrtova svolení upravil logo, které designér vytvořil v roce 2002 pro hlavní město. Přestože soud už v létě í zakázal logo používat, hnutí soudní výzvy neuposlechlo a Najbrtovo zkomolené logo se objevovalo na všech materiálech i nadále.

Minulý týden tedy soud projednával Najbrtovu žalobu, kde po hnutí požadoval milion korun za poškození jeho autorských práv. „Porušení autorských práv je naprosto jasné, jinak by soud nepřikročil už v létě k předběžnému opatření, které logo zakázalo používat, i suma je adekvátní,“ vysvětluje právní zástupce František Vyskočil. „Aleše Najbrta to navíc poškodilo i profesně, jeho kolegové se totiž domnívali, že logo pro hnutí sám vytvořil a že je takto i podporuje,“ dodává Vyskočil.

Nakonec se ale obě strany rozešli smírně a Najbrt si nechal od hnutí zaplatit pouze soudní výlohy. „Smír jsme nabídli sami. Ten spolek nemá žádný majetek, takže bychom si na nich nic nevzali,“ vysvětluje Vyskočil. Druhá strana to však vidí jinak „Kdyby si protistrana byla jistá v kramflecích, tak se soudí dál. To logo byla pouze karikatura toho, že je Praha řízena chaoticky, nic jsme neporušili. Na vyrovnání jsme přistoupili především proto, abychom zabránili vleklému soudnímu sporu,“ vysvětluje volební zmocněnec Prahy bez chaosu Jiří Bílek.

Hnutí tak musí Najbrtovi zaplatit 24 tisíc korun právě za zmíněné soudní výlohy,  i přes nízkou sumu však požádali o prodlouženou lhůtu zaplacení. Jejich bankovní účet je zablokovaný exekutorem, protože předběžné opatření o zákazu používání loga hnutí nerespektovalo.

Není to poprvé, kdy se Najbrt soudil o zkomolení svého loga. V roce 2015 se chtěl soudit dokonce s hlavním městem, nelíbilo se mu totiž, jak Praha logo upravila ve své mobilní aplikaci. Nakonec se ale obě strany dohodly smírně a Najbrt logo pro aplikaci sám upravil.

Video
Video se připravuje ...

Praha 3 představila novou vizuální identitu včetně nového loga. Jak se vám líbí? ÚMČ Praha 3, Petr Koll

Fotogalerie
8 fotografií