Vodorovné značení se v Týnské ulici, v památkově chráněném centru Prahy, objevilo v tomto týdnu a okamžitě vzbudilo velkou pozornost. Zarážející totiž byla nejen jeho neestetičnost, na niž řada Pražanů i expertů pouzkazovala. Tzv. bílá klikatá čára, která má upozorňovat projíždějící řidiče na zvýšené nebezpečí, byla totiž namalovaná v místě, kde je značená obytná zóna. Už to tak řidičům nakazuje jezdit rychlostí maximálně 20 km/h, musejí také počítat s tím, že chodci mohou využívat silnici v celé její šíři nebo že si na ní mohou hrát děti. 

Video
Video se připravuje ...

Dopravní značení v Týnské ulici v Praze. (23. února 2023) Blesk.cz - David Malík

„Důvodem je upozornit řidiče na místo vyžadující zvýšenou opatrnost u vchodů z budov. V nejužším místě je chodník široký pouhých 40 cm,“ vysvětlila Blesku přítomnost značení mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková s tím, že bylo v místě namalováno na základě platného stanovení, které vydal Odbor péče o veřejný prostor - oddělení dopravy Úřadu městské části Prahy 1. „Toto stanovení bylo vydáno na základě požadavků místních občanů,“ dodala Lišková. Píše se v něm, že „realizace je možná ihned, dle klimatických podmínek nejpozději do 31. 5. 2023“.

Šéf odboru památkové péče pražského magistrátu Jiří Skalický na takovou úpravu reagoval stručně a jasně. „Odbor dopravy to s námi ani nekonzultuje a poté vznikají takové estetické paskvily,“ řekl Blesku, podobně se vyjádřil také dopravní expert Roman Budský z platformy Vize 0. „Silné bílé čáry jsou v tom místě jako pěst na oko,“ řekl s tím, že ani v místě nemají odpodstatnění.

Čáru odstranili. Prozatím

To, co se dělo následně, připomíná proslulý Kocourkov. Poté, co klikatá čára schytala kritiku od občanů i odborníků, ji totiž TSK v pátek večer odstranila, jen několik dní poté, co ji tam namalovala. „Týnský krokodýl už z dlažby zmizel, zbytek barvy bude dočištěn! Jsem rád, že se to tak rychle povedlo napravit. Do památkově chráněného centra takové značení nepatří. Věřím, že na tom už se do budoucna shodneme,“ napsal na Twitteru pražský exprimátor a novopečený radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). 

Jenže se zdá, že Praha 1 s tím ještě tak docela hotová není. Důvod odstranění čáry, který Blesku sdělil radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO), s kritikou vůbec nesouvisí. A stanovení, na jehož základě byla v Týnské ulici klikatá čára namalována, stále platí. „Bohužel pracovníci TSK při kontrole nátěru zjistili, že barva z důvodu nadměrné vlhkosti dostatečně nepřilnula k povrchu, a proto byla v rámci reklamace odstraněna. Obnovena bude při sušším počasí v plánovaném termínu koncem května, jestliže se do té doby nepodaří vymyslet jiné řešení zvýšení bezpečnosti této lokality,“ uvedl Ryvola. Jak by mělo případné „jiné řešení“ vypadat, zatím není jasné. 

Fotogalerie
9 fotografií