Problémy paní Edity začaly v létě 2011, kdy prodělala encefalitidu a život se jí obrátil vzhůru nohama. „Následky zánětu mozku s sebou nesly mimo jiné ochrnutí na polovinu těla, sníženou možnost pohybu, velkou únavu, bolest svalů, časté migrény. Dvakrát Edita prodělala sepsi, která pokaždé způsobila další omezení hybnosti a nové komplikace,“ popisuje Veronika Nováková, která se snaží Editě pomoci.

Přenos bude jiný

Rodina se domnívá, že za těžkou encefalitidou stojí komáří štípnutí. Příčina vážného onemocnění ale bude spíše jiná. „Přenos klíšťové meningoencefalitidy z komára možný není. K infekci dochází po přisátí klíštěte. K přenosu může ale dojít po přisátí larvy a nymfy klíštěte, kterých si člověk ani nemusí všimnout,“ vysvětlila pro Blesk.cz MUDr. Ludmila Mazylkinová, vrchní praktická lékařka společnosti MOJE AMBULANCE. Podle lékařky je možné se infikovat také pitím tepelně neupraveného mléka koz, ovcí a hovězího dobytka.

Těžký covid

Ani překonáním tak těžké zdravotní situace ovšem nic neskončilo. Začátkem tohoto roku i přes maximální možnou ochranu paní Edita chytila covid. Následky, které přišly poté, nikdo nečekal. „Edit několikrát z ničeho nic ztratila vědomí, při posledním kolapsu byla nutná i resuscitace. Posledních několik týdnů strávila v nemocnici, její stav se ale bohužel stále nelepší, nezvládne se posadit a činnosti, které pro ni předtím nebyly problém, se nyní zdají být nemožné,“ popisuje Veronika Nováková.

Sbírka na rehabilitace

Rodina ale věří, že světlo na konci tunelu se vždy objeví a pomoc se najde. Pro Editu proto vznikla sbírka na dobročinné platformě Donio, která jí má pomoci vrátit se do normálního života. „Normální člověk by po takové náloži už dost možná ztratil chuť a sílu bojovat, ne však Edit. Je to bojovnice tělem i duší a s odhodláním sobě vlastním se rozhodla těmto životním výzvám postavit čelem,“ vysvětluje Veronika Nováková, která sbírku organizuje.

Cílem je vybrat peníze na uhrazení nákladů intenzivního rehabilitačního pobytu. „V minulých letech Edit vždy po takovém pobytu udělala velké pokroky, které měly dlouhodobý účinek a v momentálním zdravotním stavu by Edit takový pobyt více než potřebovala,“ vysvětluje Veronika. 

Rodina by také ráda konečně pořídila elektrický vozík, který byl dosud jen snem. „Edit stále má odhodlání ukázat světu, že svůj zápas nehodlá prohrát. Vidíte jí to v očích, čtete jí to ze srdce, ukončit zápas bez boje pro ni prostě není cesta,“ dodává organizátorka sbírky.

 

Video
Video se připravuje ...

Válek: Na podzim přijde další vlna covidu, bude třeba přeočkování ČTK

Fotogalerie
5 fotografií