Spolek Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) se po výročí 77 let od Pražského povstání dostal do nešťastné situace. Má sice na starost zvaní pamětníků a účastníků květnových bojů i zajištění čestné stráže, jenomže v poledne 5. května hlídkoval před budovou Českého rozhlasu, kde se akce konala, falešný veterán Miloš Semorád z organizace ICOCRIM. Držel čestnou stráž u pamětní desky a byl středem novinářské pozornosti. 

Členové spolku „Mezinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou“ nosí uniformy zaměnitelné za ty od Armády ČR a rozdávají si falešné důstojnické či generálské hodnoty. V podstatě si hrají na oficiální bezpečnostní složku státu. Členové dokonce pořádají bezpečnostní konference. Prezident Miloš Zeman však nikoho z nich generálem nejmenoval.

Falešný podplukovník

Podle Jiřího Hošny, ředitele komunikace, obchodu a vnějších vztahů ČRo, však rozhlas nikoho takového nezval, Miloše Semoráda nezná a s organizací ICOCRIM v kontaktu není. ČRo pietní akt 5.5. dlouhodobě pořádal s ČSBS. Svaz každý rok zajišťoval mimo jiné čestnou stráž. Zaměstnanci rozhlasu byli šokováni, když se ukázalo, že se vedle předsedy senátu Miloše Vystrčila (ODS) nebo pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vypínal falešný podplukovník. 

„Položili jsme otázku ČSBS, ale uspokojivou odpověď jsme nedostali,“ sděluje Blesku Jiří Hošna. Celou situaci prý vnímá Český rozhlas jako velmi nešťastnou. „Do budoucna tedy již nadále nebudeme chtít, aby se ČSBS na pietním aktu podílel. Pro zajištění čestné stráže se v budoucnu obrátíme na armádu či policii,“ dodává ředitel komunikace. Kvůli takovému přešlapu bohužel přijde ČSBS o svou roli v květnových oslavách před rozhlasem. Jeho vedení prý bylo akci přítomno, ale nikoho vysoký starý pán v červeném baretu nepohoršoval.

Je to vůbec legální?

„Podle otevřených zdrojů se jedná o klasický spolek podvodníků hrajících si na ozbrojenou složku,“ komentuje incident Ladislav Šticha, tiskový mluvčí BIS. Zřejmě však organizace neohrožuje fungování České republiky. „To není téma pro kontrarozvědku, ale spíše bych očekával zájem Policie ČR případně Vojenského zpravodajství,“ dodává.

Problematiku nošení stejnokrojů zaměnitelných za uniformy složek státu upravuje §101 zákona číslo 273/2008 Sb. „V případě, že má někdo uniformu, která není v rozporu s obecně platnými zákony a tímto ustanovením, tak ji nosit podle mého názoru může,“ myslí si tiskový mluvčí PČR Jan Daněk. 

Když by policisté museli řešit nějaké oznámení tohoto charakteru, tak by věc oznamovali správnímu orgánu, který by o věci rozhodoval a určoval, jestli se jedná o protiprávní jednání, či nikoliv. Ohledně incidentu se Blesk obrátil také na samotnou organizaci ICOCRIM. Na vyjádření zatím čekáme.  

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní pokládání věnců při pietním aktu u příležitosti 77. výročí Pražského povstání Jan Dařílek

Fotogalerie
15 fotografií