Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oblíbená chata na Tesáku vyhořela: Ve sbírce se za dva dny vybralo přes 300 tisíc!

Autor: pma - 
16. února 2022
18:29

Obrovskou škodu napáchal na konci ledna požár v Hostýnských vrších. Ikonická a turisty oblíbená chata na Tesáku, vyhořela v základech a plameny způsobily škodu okolo 12 milionů korun. Ztráta zasáhla i místní, kteří se na opravách chtějí podílet. Obec Rajnochovice vyhlásila veřejnou sbírku, ve které mohou lidé na opravu chaty přispět. Prozatím se vybralo přes 300 tisíc korun.

Chata Tesák v Hostýnských vrších patřila mezi oblíbené zastávky turistů. Byla výchozím i cílovým místem mnohých výprav a lidé ji rádi navštěvovali i kvůli vynikajícímu jídlu a občerstvení. To se ale změnilo 29. ledna, kdy chata z roku 1938 vyhořela do základů. Na místě zasahovalo 16 jednotek hasičů, byl vyhlášen třetí stupeň poplachu a dva lidé, kteří byli v době neštěstí uvnitř, naštěstí vyvázli bez zranění.

Místní pomáhají

Po katastrofě, která oblíbenou turistickou zastávku zasáhla, se mezi místními začala rychle šířit vlna solidarity. Majitelům po požáru pomáhali přátelé, místní dobrovolníci i okolní obce. „Lidé sami nabízí pomoc, vše co potřebuji je hned zařízené, ti lidé jsou srdcaři. Moc si toho vážím, jsou skvělí,“ popsal televizi CNN Prima News majitel vyhořelé chaty Miroslav.

Stavba repliky chaty by měla začít letos

Na místě byl také začátkem února zajištěn i provizorní stánek s občerstvením. Ochota lidí pomáhat byla veliká, a tak se nedaleká obec Rajnochovice rozhodla spustit veřejnou sbírku. Vybrané prostředky budou použity na opravu chaty na Tesáku.

Od pondělí, kdyby byla sbírka spuštěna, se na transparentním účtě objevilo přes 300 tisíc korun. „Byli jsme u požáru a viděli jsme tu obrovskou vlnu solidarity, která vzešla od lidí napříč celou republikou. Budeme moc držetpalce, aby se chata podařila postavit a my se tam společně brzy sešli,“ sdělila na sociálních sítích starostka Rajnochovic Jaroslava Jurčová a poděkovala za peníze, které lidé posílají. S výstavbou repliky legendární chaty by se mělo začít už v letošním roce.

Uživatel_5582146 ( 8. června 2022 18:38 )

Oprava zbírá místo zvířat

Uživatel_5582146 ( 8. června 2022 18:34 )

Mám doma několik kusů vlaječek různých podniků, zvířata je někdo aby v obnovené chatě mohly znova viset?

Zobrazit celou diskusi