Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

O2 TV odmítá couvnout od přetáčení reklam. Kanály Primy zřejmě od března opravdu vyřadí

Autor: Mii, ČTK - 
3. února 2022
20:17

Spor mezi O2 TV a skupinou Prima nekončí. Poté, co obě společnosti oznámily, že od března všechny kanály Primy zmizí z nabídky operátora, protože se podniky nedomluvily na nových podmínkách, O2 uvedla, že neplánuje ustoupit. Stále chce svým divákům zachovat u všech pořadů v nabídce možnost přetáčení obsahu a reklam, což byl aspekt, který Prima kritizovala. Kvůli přetáčení reklam může přijít o stomilionové částky.

Prima se ve středu ohradila slovy, že O2 TV nabídla ústupek ve formě, že by lidé mohli přetáčet reklamy po zhlédnuti alespoň jejich části. „Od začátku jednání Primě jasně říkáme, že technické řešení, které po nás požaduje, by znamenalo zásadní zhoršení zákaznické zkušenosti a nese s sebou v důsledku také další potenciální rizika. Naší prioritou je ochrana diváků ve všech směrech. Jasně jsme deklarovali, že chceme jednat a najít společnou cestu, a velmi nás mrzí, že Prima využívá své kanály k nátlaku a bere si naše zákazníky jako rukojmí k demonstraci síly,“ uvedla ve čtvrtek v reakci šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová.

„Odmítáme hodit klienty IPTV, ať už jakékoli společnosti působící na českém trhu, přes palubu. Chceme najít takové řešení, které nebude znamenat extrémní zdražení nebo odebrání funkce přetáčení reklam a vysílání, ale chceme, aby bylo vše zachováno v podobě a rozsahu, v jakém znají zákazníci vysílání teď, pokračovala Lenerová.

Podle ní jednání nejsou definitivně ukončena, podmínky navržené Primou ale považuje operátor za nereálné. „Omezení zpětného zhlédnutí se postupně v nějaké podobě dotkne všech společností poskytujících IPTV na českém trhu, tím pádem také všech zákazníků,“ upozorňuje šéfka obsahu O2 TV.

Podle mluvčí Primy Gábiny Semové je O2 jedinou společností, se kterou se skupina na podmínkách nedohodla. „Ročně kvůli možnosti přeskakování reklamy přicházíme o stovky milionů korun, které potřebujeme zpětně investovat do výroby svých pořadů. Tato situace je pro nás coby komerční skupinu, která financuje celý svůj provoz dominantně z prodeje reklamy, nadále neúnosná a dlouhodobě se zhoršuje. Za peníze, o které ročně přicházíme, bychom byli schopni vyrobit dva nové seriály, jako je například Slunečná,“ uvedla mluvčí.

Prima s operátory dohodla reklamní break o délce 2,5 minuty, pak je divák může přeskočit. Podle nové dohody Prima navíc operátorům dává přesné časy začátků svých programů. „Divák tak již nebude ztrácet čas hledáním skutečného začátku programu. Věříme, že nové nastavení spolupráce s operátory přinese, i přes pár minut zařazené reklamy, větší komfort při sledování našich pořadů. Pokud diváci chtějí nadále sledovat oblíbené programy skupiny Prima bez reklam, mohou využít placenou službu iPrima Bez reklam. Tuto možnost jsme rovněž nabídli všem operátorům, kteří mohou tuto službu nabídnout svým zákazníkům,“ doplnila Semová.

U O2 vidí Prima problém v technické nepřipravenosti. „O2 Czech Republic chce tak získat konkurenční výhodu vůči ostatním operátorům na trhu. Není schopna divákům nabídnout zkrácený reklamní break jako jednu z variant, kterou operátorům nabízíme. Překvapuje nás, že ani po třech letech upozorňování se společnost O2 nebyla schopna na tuto změnu připravit,“ dodala Semová

Skupina Prima provozuje celoplošné televizní vysílání programů Prima, CNN Prima News, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Prima Krimi, Prima Star a Prima Show. Kromě toho patří skupině také weby, například iPrima.cz. Operátor O2 je prostřednictvím O2 TV největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku. Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV dosáhl podle posledních údajů k loňskému 30. září 586 000, což bylo meziročně o 83 000 více.

Rostik Hunaccek ( 5. února 2022 08:29 )

Jak může Tv Prima přijít o stamiliony??? Pokud se bude divák dívat na přímý přenos,bude tam mit i reklamy!!!!! Nevidim jediny duvod,proc bych si mel platit dalsi placeny kanal iPrima,abych nemel reklamy.Proto se necha pretacet abych na zbytecne a nezajinave reklamy nemusel koukat.

Worf ( 4. února 2022 14:11 )

No jo... pan ředitel Primy potřebuje další drbátko ze slonoviny, tak potřebuje víc penež, a štve ho, že si lidi přetáčí reklamy.

Uživatel_5565409 ( 4. února 2022 05:25 )

Ať teda O2 zruší možnost přetáčení reklam, ale na oplátku prima zkrátí reklamy aspoň na polovinu.

kralovna-vsech-mori ( 3. února 2022 21:44 )

Doufám, že O2 ten tlak od vyděračů z Primy vydrží. Ihned by se přidali další. Nejde o to, že bysme si nepřiplatili, ale ten nátlak od Primy je nepřípustný. A jejich reklamy trvají deset minut čtyřikrát v průběhu krátkého pořadu.

Zobrazit celou diskusi