Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obrovská vlna solidarity po požáru chaty Na Tesáku: Pomáhají dobrovolníci i města

Autor: jel - 
9. února 2022
14:35

Ničivý požár zachvátil koncem ledna oblíbenou turistickou chatu Na Tesáku v Hostýnských vrších. Příčinou byla pravděpodobně vada na elektroinstalaci. Chata vyhořela do základů a plameny způsobily škodu okolo 12 milionů korun. Okamžitě po katastrofě se však zvedla obrovská vlna solidarity. Majitelům pomáhají přátelé, dobrovolníci i okolní obce. Už o víkendu, tak budou moci lidé navštívit provizorní stánek s občerstvením.

Oheň vypukl v jednom z ikonických míst Hostýnských vrchů v sobotu 29. ledna okolo půl druhé hodiny v noci. Dva lidé, kteří byli v tou dobou uvnitř chaty, naštěstí vyvázli bez zranění. Na místě zasahovalo 16 jednotek hasičů a byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. Objekt z roku 1938 bohužel vyhořel do základů. 

Podle informací CNN Prima News se však ihned nabídli dobrovolníci a přátelé majitele, kteří se pustili do rozebírání požářiště. „Lidé sami nabízí pomoc, vše co potřebuji je hned zařízené, ti lidé jsou srdcaři. Moc si toho vážím, jsou skvělí,“ prozradil televizi majitel vyhořelé chaty Miroslav.

Provizorní stánek 

Už tento víkend budou moci turisté navštívit alespoň prodejní stánek s občerstvením. Ten zdarma zapůjčilo město Přerov poté, co pan Miroslav uveřejnil na sociální síti prosbu, zda někdo nedisponuje prodejním stánkem nebo karavanem k zapůjčení. 

„V rámci několika hodin mě kontaktoval p. Miloslav Dohnal z Odboru majetku města Přerova, který mě oslovil a ve spolupráci s Technickými službami města Přerova zorganizoval zprostředkování prodejního stánku a následně i jeho dopravu na místo samé,“ popsal majitel.

Obec Rajnochovice chce v blízké době také zahájit veřejnou sbírku na obnovení chaty. „Vnímám to jako velké neštěstí. Chata byla středobodem Tesáku pro turisty, přežila válku i všechno ostatní,“ řekla pro iDnes starostka obce Jaroslava Jurčová.

S výstavbou repliky legendární chaty by se mělo začít už v letošním roce.

Video  Požár oblíbené chaty Na Tesáku v Hostýnských vrších  - HZS Zlínského kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi