Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podcast: Microsoft udělal megaobchod s herním „hříšníkem“. Co koupil?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
1. února 2022
05:15

Hlavní přestupní bombou zimního období nebyla žádná sportovní celebrita, ale nákup Microsoftu. V úterý 18. ledna společnost oznámila, že koupí rozvětvenou firmu Activision Blizzard za cca 1,5 biliardy korun. Proč je to největší obchod historie herního průmyslu, co se stane s legendárními tituly a jaké excesy budou muset noví šéfové řešit, prozradil novinář Blesk.cz Ladislav Leimer v podcastu.  

Věčný souboj příznivců konzolí Xboxu od Microsoftu a PlayStationu od Sony se dostává do nové epochy. Doposud byl úspěšnější japonský PlayStation, jehož stejnojmenná herní konzole s číslovkou dva se stala nejprodávanějším herním systémem na světě se 155 miliony prodanými kusy. Nyní mezi sebou giganti soupeří v prodeji konzolí nových generací PlayStation 5 a Xbox Series X.

Aby přilákali nové hráče a ty staré si hýčkali, nabízejí jim exkluzivní hry jen pro jejich zařízení. V případě Xboxu se aktuálně jedná třeba o závodní Forzu nebo střílečky Halo a Gears of War. Jejich konkurence zase nabízí Spider-Mana, akční adventuru God of War nebo postapokalyptickou akci The Last of Us. Jenže pomyslná ryska mezi konkurenty se může s nákupem Activision Blizzardu vychýlit.

Podle Ladislava Leimera je nová akvizice Microsoftu nejdůležitější věcí, co se za poslední dobu stala. „Jeden a půl bilionu korun je skutečně rekord. To, že se Microsoft takto plácl přes kapsu, už fakt něco znamená,“ hodnotí přestupní částku. Nákup ještě bude muset posvětit antimonopolní úřad, ale to je podle publicisty pouze formalita. Smlouva by měla být oficiálně uzavřená v létě 2023, kdy se obě firmy sloučí. A jaké herní tituly vycházejí pod hlavičkou Activision Blizzard? 

Co si na PS nezahrajete?

Starší generace hráčů si jistě dobře pamatují na průlomové herní série, jako jsou akční RPG Diablo, sci-fi strategie StarCraft nebo online fantasy svět World of Warcraft. Ti mladší jistě znají extrémně populární multiplayerové střílečky Call of Duty nebo Overwatch. Nejvíce instalací v zařízeních z rodiny herního studia má na svém kontě překvapivě mobilní hra Candy Crush - přes jednu miliardu.  

Hráči po celém světě nyní spekulují, co se s těmito tituly stane. Zda-li budou dostupné na všechny konzole nebo si je Microsoft nechá jako exkluzivní tituly pro Xbox. „Myslím si, že Call of Duty by mohla vycházet na Xbox i PlayStation, jelikož je to opravdu herní série, která vydělává neskutečné množství peněz. Podle tvůrců minimálně tři další díly pro obě konzole vyjdou,“ odhaduje redaktor Blesku a dodává: „Nicméně, otázka je, co s dalšími sériemi. Diablo, World of Warcraft, StarCraft. U nich by podle mě byli sami proti sobě, kdyby je pustili na další konzole. Jim jde totiž primárně o to, aby prodávali své Xboxy,“ říká Leimer.

Skandály a stávka

Microsoft se bude muset vypořádat i s kontroverzním fungováním firmy. V minulém roce totiž kalifornský úřad pro férové podmínky DFEH zažaloval Activision Blizzard, že nedokázal vytvořit důstojné prostředí pro své zaměstnankyně. Muži měli podle obžaloby ženy dlouhodobě sexuálně obtěžovat, komentovat jejich vzhled, předávali jim těžší práci, i když pracovali na stejné pracovní pozici a často také brali vyšší platy. V prosinci 2021 byla zahájena stávka, kterou ale přehlušil odkup vydavatelství.

Jak Ladislav Leimer odhaduje další rozložení sil v herním průmyslu a jakou roli nejspíš sehrál generální ředitel Bobby Kotick ve skandálu, prozradil redaktor v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Microsoft koupil herní legendu s vroubky  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi