Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tisíce fanoušků se sjely na Wasteland: Největší postapokalyptický festival ve stylu Šíleného Maxe propukl na poušti

Autor: ran - 
3. října 2021
05:45

Tisíce fanoušků filmu Šílený Max se sjely na Mohavskou poušť, aby se pět dní bavily na nejen hudebním festivalu Wasteland Weekend. Jeho příznivci se převlékli do kostýmů, osedlali vozidla toho správně postapokalyptického vzhledu a celé dny se veselili na události, která je označována za jeden z nejstylovějších festivalů inspirovaných filmovým průmyslem vůbec.

V neděli skončil pětidenní pouštní festival, který se po roční pauze opět přihlásil k odkazu filmu Šílený Max. Kolik fanoušků prachu a divoce vyhlížejících masek i různých vozidel a vozítek se sešlo letos, se ještě neví, v roce 2019 jich ale uprostřed pouště juchalo kolem 4 tisíc, uvedl Daily Mail.

Areál festivalu Wasteland v kalifornské Mohavské poušti se nachází někde mezi Hollywoodem a místem, kde se v 50. letech testovaly nukleární zbraně. A festival se snaží být přesně takový. Tedy něco mezi napodobováním hollywoodského trháku a hraním si na celosvětovou katastrofu, ať už způsobenou jadernou bombou, nebo čímkoli jiným.

Organizátoři tudíž na místě nestrpí účastníky, kteří by se všeobecnému apokalyptickému vzezření vymykali. Být téměř nahý a pomazaný hlinkou po celém těle, nanést si strašidelný make-up nebo mít drsné vzezření všeho schopného zabijáka je to, co naopak vítají. Proto by si každý, kdo by se dostavil třeba v masce ze Star Wars, disneyovek nebo filmů o robotech, ani neškrtl. Organizátoři takovým maskám už od roku 2010, kdy festival vznikl, vyslovili přísný zákaz vůbec hranice festivalu překračovat.

Alkohol se neprodává, ale přináší

Hrozivě, bojovně vypadající vozítka (ale i jakákoli jiná), která mají za cíl působit co nejvíce dojmem, jako kdyby vypadla ze série postapokalyptických filmů z blízké budoucnosti, se ve vlastním areálu festivalu mohou pohybovat jen rychlostí do 5 kilometrů za hodinu. Mezi další striktní pravidla pro účastníky patří věk nad 18 a zákaz prodeje alkoholu... Lidé si ovšem mohou vozit jakékoli vlastní pití, což také v množství větším než malém dělají.

Pro ty, kdo chtějí prožít tíživou atmosféru filmu naplno, je vyhrazen rozsáhlý prostor mimo kemp, kde mohou nadupaná vozidla s hordami divochů na kapotách křižovat pouštní prostory podle libosti a skutečně se tak vžít do oblíbených filmových postav a scén. Účastníci, kteří film žerou nejvíc, se tak „vyblbnou“ do sytosti a odtržení od reality, kvůli čemuž přijíždějí asi nejčastěji, si prožijí nejautentičtěji. Napodobují cokoli z filmu, aby si co nejvíc dodali zdání, že zbyli na světě sami a na světě nepanuje už nic než zkáza a chaos. 

Kromě vžívání se do role a okukování ostatních si ale návštěvníci festivalu užijí i spoustu živé hudby, DJ sety, vlastní filmový festival, fire show, burlesku i soutěž o nejlepší masku a vozidlo. Výjevy jak z kasovního trháku jsou tak běžné na každém kroku, třeba makety raketometů a dalších zbraní, které mají evokovat nepěknou budoucnost mimo kontrolu zákona, jsou na festivalu oblíbeným doplňkem.

Pro Guardian jeden z účastníků prozradil, proč na Wasteland každoročně neomylně míří. „Hodím vždycky reálný život za hlavu, přestanu se stresovat z dopravní špičky, placení složenek a nemám žádné starosti... Lidé jsou tu, aby na chvíli utekli před skutečným světem. Právě tehdy se v nich projeví to nejlepší, co v nich dříme,“ věří Eric Davidson, IT specialista z Fontany.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi