Celý koncept festivalu Žižkovská spojka vychází primárně z diplomové práce Darii Sayapiny na Technické Univerzitě v Liberci, která ve své práci rozebírá právě veřejný prostor dolního Žižkova, jeho nedostatky a také navrhuje řešení, u kterých se inspirovala třeba v New Yorku. „Zajímají mě malé veřejné prostory u paty Vitkova, zvané “slepé uličky” (dead ends). Jsou výsledkem toho, že městská pouliční síť kolmo navazuje na vrch Vítkov. V současné době jsou zmíněné slepé uličky opuštěné a zanedbané, většinou vypadají jako parkoviště. Ačkoli jsou napojené na hlavní tepnu Žižkova – ulici Husitskou, netvoří žádnou část veřejného života čtvrti,“ zmiňuje v úvodu své práce Saypina.

Daria Saypina ve své práci navrhuje i konkrétní řešení, jak se slepými uličkami pracovat, aby lépe sloužily veřejnosti. A právě jejími návrhy se festival Žižkovská spojka inspiroval. Studentka se zabývá nejen okolím Vítkova, ale také Tachovským náměstím nebo okolím Divadla Ponec, Všechny výše zmiňovaná území čeká v budoucnu zásadní proměna.

Dolní Žižkov se v budoucnu zásadně promění

„Celopražsky významný park na Vítkově čeká rozsáhlá revitalizace, kterou připravuje hlavní město Praha. Naším cílem je jeho snadná dostupnost hned z několika lokalit, a to nejen pro občany Prahy 3. Dokončujeme proměnu cyklostezky a v příštím roce chceme realizovat obnovu Tachovského náměstí nebo například zpřístupnění Vítkova schodištěm vedoucím z Jeronýmovy ulice“, upřesňuje místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš.

„Cílem festivalu je oživení architektonického a kulturního dědictví Dolního Žižkova a vrchu Vítkov spolu s upozorněním na historicko-urbanistickou strukturu a industriální topografii této lokality. Umělecké a architektonické intervence do městské krajiny hledající individuální řešení pro daná místa povedou k posílení jejich genia loci,“ doplňuje místostarostu Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera, která ve spolupráci s Prahou 3 festival pořádá.

Koncerty, tanec, i umění ve veřejném prostoru

Samotný festival odstartoval v pondělí odpoledne vernisáží výstavy Náměstí s váhou a tunelem na tachovském náměstí, na večer pak program pokračoval na Krenovce, kde si návštěvníci mohli poslechnout koncert skupin Houpací koně, George Moon, Purplefox Town nebo shlédnout ukázku tanečního představení Divadla Ponec Jáma lvová.

Další program bude následovat hned další víkend – v sobotu a neděli si užijí milovníci tance. Tanec Praha totiž představí 4 originální performance. V pondělí 20. září pak proběhne happening za účasti Eugena Brikciuse, Karolíny Neprašové, Richarda Haška, Anatola Svahilce a Moniky Načevy, který  připomene sté výročí vydání kultovního románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

V rámci festivalu nebudou chybět ani instalace ve veřejném prostoru. Za pozornost rozhodně stojí dílo Husův Vesuv, které navrhl Kurt Gebauer v roce 2015 při příležitosti upálení mistra Jana Husa. Tato skulptura bude stát v traktu kubistické Betlémské kaple, která je jednou z nejzajímavějších a také nejopomíjenějších ikon Žižkova. Celý program a veškeré informace pak lze nalézt na webu festivalu Žižkovská spojka.

Fotogalerie
4 fotografie