Letos 15. května uběhlo 140 let od doby, kdy císař František Josef I. povýšil Žižkov na město. Praha 3 v této souvislosti připravila několik akcí. Mimo jiné otevřela 10 km dlouhou naučnou stezku, která zájemce seznámí s bohatou historií této svébytné části Prahy 3, pro fajnšmekry jsou připraveny i speciální pasy „Svobodné republiky Žižkov“ a dnes se dokonce otevřelo muzeum přímo v budově radnice, které ve stálé expozici představí to nejzajímavější z žižkovské historie.

„S myšlenkou žižkovského muzea mě oslovil místní patriot Pavel Trojan už asi před deseti lety. Tehdy ani jednoho z nás nenapadlo, že já budu jednou starostou a on zaměstnancem úřadu (Trojan pracuje jako vedoucí odboru kultury, pozn. red.). Zdejší lidé jsou opravdu patrioti a historii se velmi zajímají, to ostatně sledujeme i na sociálních sítích, kde často v různých žižkovských skupinách koluje spousta historických fotek. I to nás přimělo k tomu, toto muzeum otevřít,“ řekl na zahájení starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Malé ale nabité informacemi

Expozice je tvořena jednak informačními panely s podrobným textem, ale i dobovými fotografiemi. Nechybí ani různé historické předměty, jako například pohledy, hrací karty, dobové obchodní cedule a další. Zajímavý je i fotokoutek v podobě makety tramvaje, která tehdy Žižkovem jezdila.

Radnice však nechce, aby muzeum zůstávalo zakonzervované stále ve stejné podobě. Mělo by se vždy upravit podle aktuálních výročí. „Prostory jsou sice malé, ale naše, což je velice důležité. Expozice ukazuje počátky Žižkova a jeho povýšení na město a letos také slaví 130 let žižkovská radnice. Tato výročí jsme tedy spojili dohromady a tato výstava připomíná hostorii města Žižkova až do roku 1922, kdy se stal součástí Velké Prahy,“ okomentovala expozici Eva Hájková, vedoucí oddělení kultury a památkové péče

„V příštím roce bude žižkovský sokol slavit výročí svého oficiálního založení, stejně tak si budeme připomínat smutné výročí žižkovské asanace. I tato výročí bychom tady v příštím roce chtěli zhmotnit i v podobě besed, filmových ukázek i doplňujících expozic,“ dodává Hájková.

Podle starosty chce radnice navázat spolupráci i s okolními školami, pro které by muzeum  mohlo být zajímavým zpestřením výuky. „Rádi bychom pro školy připravili kompletní program, tedy že by zároveň s muzeem navštívili i budovu radnice a vzali by to tak říkajíc od sklepa po půdu,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
16 fotografií