Video
Video se připravuje ...

Cyberpunk 2077 trailer CD Projekt Red

Konec loňského roku se v herním světě nesl ve znamení dlouho očekávané videohry Cyberpunk 2077. Její vydání způsobilo pořádný poprask a kontroverzi, protože takhle poruchová a nefunkční gamesa se skutečně jen tak nevidí. Jenže i přes její hrozný technický stav ji nelze zatratit. Má totiž skutečnou duši a nabízí spoustu možností, jak si ji zapařit. Stojí za to si ji nyní zahrát, nebo je lepší ještě počkat?

Recenze až po patchi 1.1

Recenzi Cyberpunku 2077 jsem oddaloval, co to jen šlo. Doufal jsem, že po více jak měsíci a půl od vydání ho už vývojáři z polského studia CD Projekt Red, kteří stojí za ceněným fantasy RPG Zaklínač 3: Divoký hon, opraví do hratelné podoby. Bohužel byly mé domněnky mylné. I po vydání patche 1.1 je hra rozbitější než rallye vozy Daniela Landy. Po osmi letech údajného vývoje je to bez pochyb ostuda. Přesto nebudu Cyberpunk 2077 úplně shazovat. Strávil jsem u něj ostatně více než 30 hodin.

Bez dohrání bych si takto významnou a rozlehlou videohru zrecenzovat nedovolil. Jaký zážitek si ze hry odnesete, se odvíjí od platformy, na které jí budete hrát. Nejstabilnější je rozhodně PC verze. Na původních modelech konzolí PlayStation 4 nebo Xbox One se jedná o naprosto nehratelnou záležitost s trhaným frameratem, doskakováním textur a spoustou dalších velkých problémů. Hra je skutečně tak nehratelná, že ji společnost Sony stáhla ze svého obchodu PlayStation Store.

Za rozbitou hru se vracejí peníze

Dokonce i tvůrci se za stav hry omlouvali a jakoukoliv digitální verzi lze vrátit a dostat peníze zpět. O poznání lepší zážitek je na mezigeneračních konzolích PlayStation 4 Pro nebo Xbox One X. Stále však není ideální. I když se verze pro next gen konzole teprve chystají, Cyberpunk 2077 lze hrát na PlayStation 5 i Xbox Series X pomocí zpětné kompatibility. V budoucnu přitom všechny majitele současných konzolí čeká bezplatný upgrade hry na verze pro konzole nové generace. Už aby to bylo!

Osobně jsem hru dohrál na PlayStation 5, kde jsem se dočkal relativně ucházejícího frameratu s občasným cukáním a slušnou grafikou bez doskakování. Na hru pro minulou generaci vypadá Cyberpunk 2077 dobře. Má osobitý vizuální styl opřený o licenci stolní hry Cyberpunk. Mnohé si také vypůjčuje z kultovního filmu Blade Runner od Ridleyho Scotta. Inspirace je zřejmá, ale to nevadí. Hra má skvělý anglický dabing a profesionální české titulky. S nimi si dali překladatelé vážně záležet.

Staňte se mužem, ženou, nebo něčím mezi tím

Hudební doprovod je povedený a rádia, která hrají v autech, nabízí mnoho různorodé hudby. Od synthwaveu, přes brostep, trap, hip-hop, až po rock. Příběh vás postaví do role V – postavy, kterou si sami stvoříte. Může to být muž, může to být žena, může to být něco mezi tím. Editor nabízí i zajímavé transgender možnosti. U postavy si můžete zvolit i detaily jako styl pubického ochlupení, nebo velikosti ňader či penisu. Cyberpunk 2077 však razí heslo „Na velikosti nezáleží.“ Velikost poprsí ani pyje totiž nehraje žádnou roli.

Pohlaví a typ postavy však ano, ale o tom až později. Hra je snímaná z pohledu první osoby a odehrává se v otevřeném světě. S V zamíříte do dystopického města Night City a jeho přilehlého okolí, které tvoří poušť. Na začátku hry si zvolíte, zda se stanete nomádem, dítětem ulice nebo korporátem. To všechno zní jako zajímavé volby, ale kromě úvodní hodiny nemá výběr původu vaší postavy téměř žádný vliv na dění. To je škoda. Hra má slibné RPG prvky, kterými posílíte svou postavu.

RPG prvky, na kterých tolik nesejde

Vylepšení jsou to výrazná. Stanete se rychlejšími, silnějšími, tiššími, dokážete zpomalit čas nebo se vám budou z předloktí vysunovat čepele. Poslední možnost je hodně stylová. Jenže když se vývojovému stromu včetně perků nebudete příliš věnovat a sem tam ledabyle vlepíte získané body, moc se nestane. Hru můžete projít i tak. Zlepšovat můžete přitom nejenom sebe samotného, ale i zbraně. Cyberpunk 2077 je o exploraci i bojích, které se odehrávají zblízka i z dálky.

Využijete při nich katanu, pistole, brokovnice, pušku nebo odstřelovačku. Souboje jsou zvláštní. Přestřelky totiž nejsou vyloženě dobré ani špatné. Takový průměr. Nejde totiž vyloženě o klasickou FPS. Je vidět, že hra je mnohdy více konverzační adventurou. A to je dobře, protože rozhovory jsou jednou z nejlepších věcí, které Cyberpunk 2077 nabízí. Jsou propracované, nápadité, vtipné a řeší se v nich kde co. Jsou také opřené o kvalitní scénář. Tohle prostě vývojáři z CD Projekt Red umí.

Důležité rozhovory

Během povídání můžete získat zalíbení v některých postavách a rozjet s nimi romanci. Zda budete ve sbližování úspěšní, záleží nejenom na vašich odpovědích a komunikaci, ale také na sexuálních preferencích objektu vaší touhy. Když se vám někdo líbí, zkuste ho sbalit. Mně osobně padla okamžitě do oka Panam Palmer a dělal jsem pro to vše, abych se jí zalíbil i já. Vedlejší příběhové mise jsou skvělé a musím se přiznat, že mě některé bavily více než hlavní dějová linka.

Ta pojednává o ukradeném čipu, kterého se všichni bojí. Aby nebyl při nepovedené loupeži zničen, strká si ho V kvůli jeho zachování do vlastního mozku. Jenže na čipu se nachází digitální vědomí rockera a antikorporátního teroristy Johnnyho Silverhanda, kterého ztvárňuje Keanu Reeves. I když tohoto hollywoodského herce s dobrým srdcem mám rád, Silverhand je tak otravná postava, že to ani není možné. Neustále vás shazuje, uráží a vlídné slovo od něj rozhodně nečekejte.

Johnny Silverhand je levičácký otrapa

Postava levicového teroristy mi vyloženě nesedla. Mnohé jiné ho zastiňují. Čip v mozku očekávaně začne dělat neplechu a vaše mysl začne splývat s tou Silverhandovou. V hlavní dějové lince se je tak budete opět snažit rozdělit. Je fajn, že jsem si v příběhu hry našel svoje, ale že by měly být vedlejší mise zajímavější než hlavní děj, se mi úplně nezdá jako správné. Ne ze všeho se jde ale vykecat nebo vystřílet. Na Cyberpunku 2077 se mi rozhodně líbí, že v něm lze úkoly řešit mnoha způsoby.

Vzhledem k pojetí hry samozřejmě nechybí hackování, které je však úsměvné, protože se provádí častokrát pouze koukáním na přístroje. Nejednou se vám však bude hodit. Kapitolou samou o sobě jsou Psychovize. Jde o přehrávání natočených záznamů, při nichž přepínáte mezi vizuální i zvukovou stopou a hledáte stopy, které vám pomohou k vyřešení úkolů. Tyto zajímavé části hry připomínají vzdáleně detektivní režim z komiksově-herní série Batman: Arkham.

Deus Ex + GTA = Cyberpunk 2077

Při tom všem zamrzí, že je inventář děsně nepřehledný. Cyberpunk 2077 zní přitom jako kombinace ceněných sérií Deus Ex a Grand Theft Auto. On jí totiž ve skutečnosti opravdu je! Ve hře je spousta futuristických automobilů i motorek, které si můžete pořídit nebo ukrást. Jízdní model není tak dobrý jako v GTA, ale rychle si na něj zvyknete a pak už vám ani nepřijde, že je trochu kostrbatý. Čeho si na hře cením, je její životnost a mnoho různých konců. Věnoval jsem se vedlejším misím i hlavnímu příběhu.

Hra mi vydržela na více než 30 hodin. Vím však, že kdybych chtěl a více se věnoval i vedlejším aktivitám jako pomáhání policii, lovení psychopatů, sbírání karet i dalším nepovinným misím, trvalo by mi dohrání klidně dvakrát, třikrát, možná í vícekrát tolik. Životnost hry je skvělá. Vyloženě mě proto zamrzelo, že neobsahuje final save/end game neboli možnost pokračovat ve vedlejších aktivitách po dohrání hlavní dějové linky. Když hru dohrajete, vrátíte se před dlouhou poslední misi bez získaných zkušeností.

Byla by to skvělá hra nebýt bugů

Cyberpunk 2077 zní jako skvělá hra, že? On by jí byl, kdyby ho neshazovalo neuvěřitelné množství bugů a nestabilita. Hru jsem hrál před i po nainstalování patche 1.1 (už vyšla dokonce verze 1.11), takže můžu srovnávat, co se změnilo. Původní verze padala, což byla jedna ze dvou nejhorších věcí, co se vám mohla stát. Pokud k tomu došlo v téměř hodinové misi, kde si nelze postup uložit, je to tragédie. Druhá nejhorší věc, která se vám může stát, že se hra dostane do bodu, kde se nespustí skript a musíte ji sami restartovat.

To je vážně prašť jako uhoď. Hru ničí také nespočet nejrůznějších bugů typu propadnutí texturami, někdo zaseknutí ve dveřích, dialogy se překrývají, vaše auto vyletí do vzduchu, zbraně vám vyletí do vzduchu, nemůžete vysednout z vozidla, nespustí se dialogy atd. K tomu mi hra neustále mazala nastavení, takže jsem si neustále musel nastavovat např. zapnutí HRD atd. A to ještě nic není. Někteří mí přátelé přišli dokonce o uložené pozice a to je už vrchol všeho zoufalství!

Raději ještě pár měsíců počkejte

Cyberpunk 2077 je rozhodně ta nejrozbitější hra, kterou jsem kdy hrál. A to musím říct i přesto, že se mi ve finále líbila. Její dohrání však v současnosti vyžaduje nervy z ocele. Co se změnilo po patchi 1.1? Přestala mi padat. To je velmi pozitivní. Objevily se však nové problémy. Hra se mi začala sekat v menu nastavení. Ach jo. Cyberpunk 2077 tak kromě PC hráčů nemůžu nikomu v současnosti doporučit. Počkejte si pár měsíců, než tvůrci hru vyladí a ideálně až vyjde next-gen upgrade. Zatím si raději nechte zajít chuť.

Fotogalerie
309 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 70 %

Plusy:
Hra, která má duši
Poutavé rozhovory opřené o kvalitní scénář
Možnost řešit úkoly několika způsoby
Vedlejší mise ovlivňují hlavní příběh
Mnoho různých konců a romance
Stylový vizuální styl
Skvělá hudba
Výborný anglický dabing a české titulky
Po patchi 1.1 je hra stabilnější.
 
Minusy:
Neskutečně bídný, hrozný a tragický technický stav
Některá rozhodnutí nemají žádný vliv na hru
Přestřelky a jízdní model trochu skřípou
RPG prvky mají mnohdy malý vliv na váš vývoj
Vedlejší příběhy jsou zajímavější než hlavní děj
Nepřehledný inventář
Chybí final save
 
 
 
Infobox
Datum vydání: 10. prosinec 2020
Platformy: PlayStation 4 (verze test. na PS5), Xbox One, PC
Cena: 1499 Kč
Výrobce: CD Projekt Red
Vydavatel: CD Projekt
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky
Oficiální stránka hry