Video
Video se připravuje ...

Valve představilo handheld Steam Deck Valve

Steam Deck pohání podle slov Valve APU čip optimalizovaný ke hraní na cestách. Opírá se o architektury Zen 2 a RDNA 2. Podle neoficiálních informací bude mít takt 2,4 až 3,5 GHz. Operační paměť by měla mít 16 GB DDR5. Chystají se přitom hned tři různé modely, jež se budou lišit zejména v úložištích, která budou dosahovat velikosti 64, 256 a 512 GB.

Stát budou 419, 549 a 679 euro. Model s nejmenším úložištěm má disk eMMC, ty dražší se budou pyšnit NVMe SSD (polovodičový disk). Velikost úložiště půjde rozšířit pomocí microSD karet. Sedmipalcový LCD displej bude dotykový a nabídne rozlišení 1280 x 800 bodů v poměru stran 16:10. Obnovovací frekvence je 60 Hz.

Steam Deck má zvládnout všechny AAA hry

Hmotnost zařízení, na níž se podepisuje hlavně baterka, je 669 gramů. V provozu by měl handheld vydržet 2 až 8 hodin podle toho, jak náročný titul bude zrovna hrán. Valve se dušuje, že Steam Deck zvládne všechny moderní AAA videohry. Jeho design je velmi zajímavý. Nejvíc zaujímá hned několik ovládacích prvků.

Na handheldu se nachází dvě analogové páčky, duo dotykových ploch, digitální kříž, čtyři akční tlačítka, čtyři boční a na spodku ještě čtveřice programovatelných tlačítek. Připojení přes Bluetooth a wi-fi je samozřejmostí. USB-C má v sobě displej port. Přes dokovací stanici bude možné po propojení s TV dosáhnout divů.

Operační systém SteamOS v nejnovější verzi

Teoreticky až 8K při 60 fps nebo 4K při 120 fps. Operační systém SteamOS bude přítomný v nejnovější verzi. Vypadá to, že má Valve ambice změnit pravidla hry. Vytvořit handheld – tedy přenosnou konzoli, na které bude možné hrát PC hry, je hodně odvážný a originální krok. Předprodej začíná dnes, hráči dostanou první kusy v prosinci.

Fotogalerie
7 fotografií