Nedávno zesnulý Jiří Menzel kdysi vsadil vše na výkon spíše zpěváka než herce… Konkrétně na Václava Neckáře (76) ve filmu Ostře sledované vlaky. A vyneslo mu to Oscara! Chtěl úspěch zopakovat, a tak do dalšího snímku povolal Laufera.

„Říkal jsem si, že když jsem měl štěstí se zpěvákem ve Vlacích, budu ho mít i tady. Jenže Pepík byl herecky strašně tvrdý,“ uvedl Menzel v rozhovoru pro Kinobox o kolegovi. Ten natočil sotva dvě scény, než musel odletět do Kanady na světovou výstavu. „Tam měl větší úspěch než Karel Gott, tak se zdržel déle, než počítal…“ vzpomínal před časem režisér, který toho využil, aby roli přeobsadil.

Jenže byly prázdniny a dlouho na jeho místo nikoho nemohl sehnat. „V zoufalství jsem si zkusil kostým a všichni říkali – hraj to! Styděl jsem se, protože neumím mluvit,“ tvrdil Menzel, který se navíc bál přiznat Lauferovi pravdu. „Neměl jsem odvahu mu to říct, on se to dozvěděl trochu bokem... Ale bylo od něj moc hezké, že mi to odpustil,“ doplnil režisér.

VIDEO: Smrt Jiřího Menzela: Kolega promluvil o výčitkách a odpuštění. A Klus šel kvůli rakovině dohola.

Video
Video se připravuje ...

Smrt Jiřího Menzela: Kolega promluvil o výčitkách a odpuštění. A Klus šel kvůli rakovině dohola. Bára Horáková, Lukáš Červený

Ten se přitom před kamerou objevoval poměrně často. Přesto o sobě vždy tvrdil, že hrát neumí, z čehož měl celoživotní mindrák. „Nikdy jsem si nemyslel, že budu hercem. Špatně jsem artikuloval a byl jsem stydlivý,“ nešetřil sám sebe. Dokonce ani při natáčení jeho poslední role před třemi lety se nic nezměnilo.

„Každý den ráno, když mě vezli na Barrandov, jsem čekal, že mi řeknou, že to byl omyl. Jenže ta předposranost se promítla do mého herectví, nakonec to vypadalo, že umím hrát,“ prohlašoval sebekriticky o roli ve snímku Tlumočník. Ten nakonec sklidil úspěch i na mezinárodním festivalu v Berlíně, kde mu po projekci diváci tleskali vestoje.

Stejně tak tam Menzel v únoru 2018 získal i prestižní cenu Berlinale Kamera za svůj celoživotní přínos filmu. Bohužel už tehdy si ocenění nemohl převzít osobně. V té době již bojoval se zákeřným meningokokem, takže mu cenu do Prahy přivezl rakouský herec Peter Simonischek (71). Předal ji jeho ženě Olze Menzelové (42).

VIDEO: Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82).

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82). Instagram

Fotogalerie
65 fotografií