„Jo, je to velká škoda, že umřel. Přes padesát let byl součástí mého života. Od toho podzimu jsem mu už jenom volal. Tedy, volal jsem Olze a ona mu dala telefon na ucho. Pozdravili jsme se vždycky. Naposledy to bylo teď v létě. Netušil jsem, že mu ahoj říkám naposledy,“ smutnil pro Aha! Neckář.

Když se Menzel v půlce šedesátých let chystal zfilmovat Hrabalovu novelu Ostře sledované vlaky, vybral si do role železničářského eléva Miloše Hrmy tehdy 23letého Neckáře. Poté, co film získal Oscara, ho režisér obsadil ještě do Skřivánků na niti. Film z roku 1969 ale putoval na dvacet let do trezoru. Z Jirky a Vaška se ovšem stali nerozluční kamarádi. Rozdělila je až smrt.

„Jirku jsem naposledy viděl loni na podzim. Byl dobrý a připadalo mi, že je vše na dobré cestě. Přinesl jsem mu čokoládu, ostatně jako obvykle, miloval ji. Povídali jsme si o všem možném, ale především o Vlacích, to on moc rád,“ svěřil Neckář. „Do poslední chvíle jsem věřil, že se z útoku zákeřného meningokoka vykřeše jako já ze záchvatu mrtvice,“ konstatoval pro Aha! Vašek.

VIDEO: Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82)

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82) Instagram

„Víte, po té operaci, bylo přesně 30. prosince, jsem za ním šel do Střešovic. Byl bezvadnej, naprosto v pořádku. Hned 1. ledna ale najednou upadl do kómatu a pak už bylo všechno špatně. Byl jsem za ním na Malvazinkách a potom ještě v jednom rehabilitačním ústavu za Prahou,“ zavzpomínal zpěvák. „Nešlo mu po tom kómatu téměř vůbec mluvit, a tak jsem mu zařídil moji logopedku Marcelu Michaličkovou, která mě učila mluvit, když jsem byl po mrtvici,“ prozradil Vašek.

Jirka se dle jeho slov hodně snažil. Nejen mluvit, ale i cvičit. „On byl sportovec. Když bydlel ještě s rodiči ve Strašnicích, měl u postele ribstole. Každé ráno si na nich dělal rozcvičku. Prý ať to zkusím taky. Říkal jsem, že děkuji, že je mám také doma…“ pousmál se Neckář při vzpomínce. O to víc ho zdrtila zpráva, že Menzel je už »tam nahoře«.

VIDEO: Smrt Jiřího Menzela: Kolega promluvil o výčitkách a odpuštění. A Klus šel kvůli rakovině dohola

Video
Video se připravuje ...

Smrt Jiřího Menzela: Kolega promluvil o výčitkách a odpuštění. A Klus šel kvůli rakovině dohola Bára Horáková, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
51 fotografií