Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

3 způsoby, jak přirozeně zvýšit tvorbu kolagenu

20. května 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Chcete mít dokonalou a hladkou pleť bez vrásek a nedokonalostí? Potom vašemu tělu nesmí chybět kolagen. Existuje 5 způsobů, jak jeho tvorbu zvýšit.

Každá z nás touží po krásné a dokonale hladké pleti bez vrásek a nedokonalostí tak dlouho, jak je to jen možné. Navzdory tomu, že se snažíme starat o pleť vhodnou kosmetikou a zůstat tak fit, pleť je zrcadlem našeho životního stylu a stravování. Kromě toho je přirozené, že věkem přibývají vrásky, tvoří se strie nebo celulitida, začínají se nám lámat vlasy nebo nás bolí klouby. Jestliže vás trápí tyto problémy, možná vám v těle chybí nejdůležitější stavební bílkovina těla – kolagen.

1. Vitamíny

Zvyšte příjem vitaminu C. Právě ten je klíčový pro tvorbu kolagenu v těle. Pomeranče, citrony, brokolice, kapusta, šípky nebo mandarinky, které symbolizují chladnější roční období, jsou jeho velkým zdrojem. Ani ty nám však nemusí zajistit doporučenou denní dávku vitamínu C. Kromě Céčka jsou dalšími důležitými vitamíny pro tvorbu kolagenu také vitamíny skupiny B a E.

Vitamín C je jednou ze základních složek, které tělo potřebuje pro syntézu kolagenu. Kromě toho je silným antioxidantem, který dokáže zregenerovat sluncem poškozenou pokožku nebo dokonce omladit tu stárnoucí. Céčko je vhodné kombinovat i se stopovými prvky, například zinkem. Ten se podílí na tvorbě tělesných antioxidantů, ochranných látek a enzymů, čímž podporuje imunitní systém. Hodnoty vitamínu C přirozeně s věkem klesají, proto je vhodné ho doplňovat vyváženou stravou nebo výživovými doplňky.

Autor: Walmark

2. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny najdeme především v rybách nebo v oleji z lněných semínek. Podle statistik online nástroje Index zdraví* však pouze každá druhá z nás má v jídelníčku rybu alespoň jednou týdně. Jestli si proto nejste jisté, jestli dostatečně pomáháte svému tělu stravou, můžete si doplnění omega-3 mastných kyselin pojistit kvalitním výživovým doplňkem. Vyzkoušejte například Omega-3 rybí olej FORTE, obohacený o přírodní vitamín E ve formě d-alfa tokoferolu pro zabránění oxidace a zachování čerstvosti oleje.

Věděli jste, že pouze 38 % oslovených Češek jí podle statistik online nástroje Index zdraví* rybu podle alespoň jednou týdně? Už 2 porce týdně přitom podporují zdraví našeho srdce?
Autor: Walmark

3. Želatina

Želatinu zná každý z nás. Často ji využíváme v kuchyni jako součást želé při přípravě různých jídel. Najdeme ji také například v huspenině. Ta obsahuje velké množství kolagenu, proto je dobré připravit si ji častěji než jednou za rok. Vaří se většinou z vepřového, ale i z hovězího masa, a po jejím vychladnutí vznikne tuhá želatina. Také přidání želatiny do vašeho jídelníčku vám může pomoci zvýšit tvorbu kolagenu v těle.

Více informací na www.klubzdravi.cz

*Statistiky vycházejí z online testu Index zdraví za období 1. 1. –31. 12. 2018 realizovaného na vzorku 33 408 českých respondentek.