Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman posvětil nové profesory. Včetně chirurga, který operoval mozek Strachové

Autor: ČTK, nkov - 
6. prosince 2018
13:38

Dekrety šesti desítek nových profesorů ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman, mezi oceněnými je i neurochirurg David Netuka, který se jako odborník na svůj obor objevuje i v médiích. Specializuje se na operace mozku, mezi jinými operoval lyžařku Šárku Strachovou. Nové profesory navrhly vědecké rady univerzit, své podněty pak předložily ministru školství Robertu Plagovi (ANO). Návrh na konci listopadu projednala vláda. 

Mezi novými profesory je tak i špičkový chirurg David Netuka, který společně s kolegou Václavem Masopustem úspěšně odstranil nezhoubný mozkový nádor lyžařce Šárce Strachové (dříve Záhrobské).

„Podobných operací děláme 120–130 ročně, můj mozek to tedy zvládne snáz než mozek lékaře, jenž to dělá jen pětkrát do roka. Jeho mozek se, lidově řečeno, vaří. Pokud chci zkrátka něco dělat dobře, musím to opakovat pořád dokola,“ komentoval Netuka skromně úspěšný zákrok pro časopis Reflex.

V počtech profesorů vede Karlova univerzita

Nejvíce profesorů letos navrhla tradičně Univerzita Karlova, a to 19. Osm návrhů předložila Masarykova univerzita, sedm nových titulů navrhlo České vysoké učení technické v Praze a šest Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Návrhy podalo i 12 dalších vysokých škol.

Zastoupeni jsou tentokrát především odborníci v technických vědách, kterých jsou na seznamu zhruba dvě desítky. O něco méně je lékařů. Mezi kandidáty jsou dále ekonomové, chemici, zoologové, umělci či akademici, kteří se věnují humanitním vědám. 

Zeman na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří navržených kandidátů – Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti. Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou. Eichler ji později stáhl.

Video  Špičkový neurochirurg Netuka: Jednou změníme povahu násilníků.  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi