Velké výzvě slanit z výšky 35 metrů se totiž postavili odvážní vozíčkáři, kteří se účastní v Brně evropských her hendikepované mládeže. A i když nešlo o soutěžní disciplínu, získali respekt. Zaměstnanců hotelu, čety horolezců, kteří zajišťovali zdárný průběh akce, hotelových hostů i náhodných chodců.

„Zkrátka chtějí ukázat, že i se zdravotním omezením může člověk prožívat plnohodnotný život. Nezbývá, než jejich odvaze a vůli zatleskat,“ řekl Blesku prezident organizačního výboru her a vedoucí projektů Nadačního fondu Emil Pavel Zbožínek.

Ondra už slanil i Nuselák

Jako první se na improvizovaném můstku objevil Ondra Srp (24). Tenhle mladík ve vozíčku už slanil Nuselský most, takže trémou netrpěl. „Není se čeho bát, máte perfektní jištění od kluků-horolezců, zbytek je radost a adrenalin. Dal bych to ještě jednou,“ svěřil se Ondra Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Vozíčkář Ondřej Srp slaňuje s asistentem ze střechy brněnského hotelu Voroněž do hloubky 35 metrů Zdeněk Matyáš

Stejné pocity měl Jakub Jančík z Jedovnic, byť na jistících lanech prožil na rozdíl od Ondry premiéru. Dolů slanil dokonce bez asistenta. „Byly tam ze začátku trochu obavy. Odměnou mi byl krásný výhled ze střechy na Brno. A pak už to šlo jako po másle. Jsem šťastný,“ usmíval se Kuba už opět na pevné zemi.

Odvážní vozíčkáři vyprovokovali k činu zaměstnance hotelu, číšníka Matyáše Lose (21).  Hecován i svými kolegyněmi se nechal obléci do popruhů a následoval Ondru s Jakubem. „Trochu jsem se hecnul, zároveň to bylo pro dobrou věc. A hlavně si zdravý člověk uvědomí, jaké je to povzbuzení pro ty, kteří mají nějaké omezení,“ prohlásil mladík, který si tak své pracoviště obhlédl z výšky.

Video
Video se připravuje ...

Vozíčkář Ondřej Srp poté, co slanil ze střechy hotelu Voroněž Zdeněk Matyáš

Klobouk dolů!

Slova chvály měli pro všechny statečné i ti, kteří je jistili mezi nebem a zemí. Martin Trčka a Filip Švejcar zajišťují lanové aktivity pro zdravotně postižené už téměř dvě desetiletí. Spolupracují s Jedličkovým ústavem i Kociánkou, od malých lanovek se dostali k jištění při akcích na Nuselském mostě, slaňování Kongresového centra nebo právě brněnského hotelu Voroněž, při kterém jim vydatně pomáhali horolezci z místní stěny Klajda.

„Sami bychom to nezvládli zabezpečit, patří jim velký dík. A vozíčkáři? Je to pro ně velká výzva, dávají do toho srdíčko. Odměnou je jim zjištění, že si můžou vychutnat stejné zážitky jako zdraví lidé,“ mínil Martin Trčka.  

A vozíčkář Ondra Srp jeho slova jen potvrdil. „Nenávidím, když mi někdo říká, ty jsi na vozíku, nemůžeš nic dělat,“ shrnul své pocity více než výstižně.

Video
Video se připravuje ...

Odvážní vozíčkáří v akci. Ze střechy hotelu Voroněž slaňovali do hloubky 35 metrů Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
17 fotografií