Slavnostní otevírání nové Hračkotéky v Růžové ulici proběhlo za přítomnosti jejích patronek. Těmi jsou herečka Kristýna Boková, ekonomka Zuzana Kolková a zastupitelka Prahy 1 Šárka Táborská (ČSSD). Pokřtily ji stylově – růžovým vínem. 

„Budou zde probíhat workshopy, veřejná čtení, skákání přes gumu, zkrátka spousta událostí, aby to tu u nás žilo,“ prozradili provozovatelé Hračkotéky. Právě snaha vdechnout celé ulici život je důležitá, protože Růžová patří mezi ta méně frekventovaná místa pražského centra.

Hračkotéka se rozhodla jít cestou netradičního, moderního způsobu prezentace. Jedná se o takzvaný koncept „pop-up store“, který jde za hranice běžného obchodování a staví se spíše do role kulturního a sociálního centra.

Patronky a provozovatelé Hračkotéky - obchod přišla otevřít také herečka Kristýna Boková.
Autor: Daniel Vitouš

Pobočka v rámci tohoto přístupu poskytne příležitost k prezentaci neobyčejného designérského zboží, nalézt se na tomto místě dají například hračky, knížky nebo oblečení.

Děti se stanou tolerantnějšími

Moderní přístup k samotné prezentaci zboží ale není vším, co se od Hračkotéky očekává. Právě propojení dvou zcela odlišných světů, toho dětského se světem zdravotně hendikepovaných, má dětem přinést nenahraditelné zkušenosti. Ti nejmenší z nás by se měli po návštěvě příjemného prostředí netradičního obchodu, kde zdravotně postižené lidi potkávají, stát tolerantnějšími.

Hračkotéka má v současnosti celkem sedm zdravotně znevýhodněných zaměstnanců. Prezentace výrobků od českých tvůrců se bude na místě každý měsíc obměňovat.

„Jsem ráda, že toto místo přispěje k oživení méně výrazné Růžové ulice v centru Prahy. Je také skvělé, že jednotlivé sociální firmy se v Praze 1 spojují a spolupracují,“ prohlásila zastupitelka Šárka Táborská. Poukázala tím na spolupráci mezi Hračkotékou a dalšími provozovnami, které zdravotně znevýhodněné lidi zaměstnávají, jako je například kavárna Bílá vrána.

Je úžasné, že je někdo v nynější době takto odvážný. Držíme palce, hodně štěstí a dlouhá léta,“ popřála Hračkotéce jedna z patronek, herečka Kristýna Boková. Také zastupitelka Táborská popřála, aby byl místní projekt úspěšný jako ten ve Školské ulici, kde funguje vůbec první Hračkotéka v Praze.

Prohlédněte si, jak netradiční projekt vypadá:

Fotogalerie
19 fotografií