Vyráběl se už v antice
Cider znali už staří Řekové, kteří jej tehdy nazývali »sikera«. Alkoholický nápoj z jablek vyráběli i Římané, a to po celou dobu existence jejich říše. Ve středověku se cider vyráběl především na území dnešní Anglie a Francie. Zatímco v 16. a 17. století byl tento nápoj oblíbený především u šlechty, o století později se stává populárním nápojem pro širokou veřejnost.
Staronový nápoj
Ačkoli se zdá, že cider je u nás novinkou, v mnoha tuzemských regionech se pil už v 19. století. Lidé si ho často připravovali doma a říkali mu jabčák, jablečné víno nebo dokonce (stejně jako jmenovci z hroznů) burčák.
Co se v pátečním testu v tištěném deníku Blesk a na Blesk.cz dozvíte?
● Vyrábí se cidery z nahnilých jablek?
● Kolik cukru nápoje obsahují?
● A které jsou nejchutnější?
VIDEO: Dlouhodobé pití alkoholu. Jak poznáte, že začínáte mít problém?