Vyráběl se už v antice

Cider znali už staří Řekové, kteří jej tehdy nazývali »sikera«. Alkoholický nápoj z jablek vyráběli i Římané, a to po celou dobu existence jejich říše. Ve středověku se cider vyráběl především na území dnešní Anglie a Francie. Zatímco v 16. a 17. století byl tento nápoj oblíbený především u šlechty, o století později se stává populárním nápojem pro širokou veřejnost. 

Staronový nápoj

Ačkoli se zdá, že cider je u nás novinkou, v mnoha tuzemských regionech se pil už v 19. století. Lidé si ho často připravovali doma a říkali mu jabčák, jablečné víno nebo dokonce (stejně jako jmenovci z hroznů) burčák.

Co se v pátečním testu v tištěném deníku Blesk a na Blesk.cz dozvíte?

Vyrábí se cidery z nahnilých jablek?

Kolik cukru nápoje obsahují?

A které jsou nejchutnější? 

VIDEO: Dlouhodobé pití alkoholu. Jak poznáte, že začínáte mít problém?