Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malířka Frida: Milovala muže i ženy

Frida neměla o milence ani milenky nikdy nouzi
 (Autor: Profimedia)
Autor: Václav Suchan, apk - 
7. listopadu 2010
17:08

Dráždivě barevné obrazy nabité symbolikou vášně, lásky, ale hlavně bolesti a utrpení. Taková jsou díla slavné mexické malířky Fridy Kahlo (†47). A právě teď máte šanci zajet do Vídně na historicky největší evropskou výstavu děl této kontroverzní malířky. V Berlíně se na tuto expozici v létě stály až sedmihodinové fronty. V Bank Austria Kunstforum se redaktor Blesk.cz dostal na řadu za necelou hodinku. Vyplatí se čekání a 10 eur za vstupenku?

Odpověď je jednoznačná: Ano! Tyto naivistické kresby nemohou nechat snad nikoho chladným. Frida na nich většinou zobrazuje sama sebe. A to ne z nějakého sebeobdivu, ale jako umělecké vyjádření bolestí, kterými trpěla v důsledku těžkých zranění při autonehodě. Jak to ostatně ukázal v roce 2002 i film Frida v hlavní roli s překrásnou Salmou Hayek.

Páteř jako popraskaný prut

Do autobusu, ve kterém jela, když jí bylo 18 let, narazila tramvaj a mladá Frida utrpěla mnohonásobné zlomeniny, včetně obratlů a páteře. Navíc ji proklála pánev tyč držadla. Přežila jen zázrakem a dlouhé měsíce se zotavovala na lůžku. A tehdy začala malovat. Na obrazech vykreslila svoje poraněné nitro a své tělo na plátně rozpíchala hřebíky. Zlomenou páteř zobrazila jako rozpraskaný ocelový prut s výztužemi.

Muži i lesbické lásky

Na konci 20. let si vzala o dvacet let staršího slavného mexického malíře Diega Riveru. Křehká sotva metr padesát centimetrů vysoká dívka milovala 150kilového obra. Ten byl navíc nenapravitelným sukničkářem. Jejich manželství bylo plné vášně a citů, ale i hádek a dokonce i rvaček. Na nevěry odpovídala Frida stejnou mincí, ve své posteli navíc střídala nejen muže, ale milovala se i s ženami.

Deprese a sebevražda?

S fotografem Nickolasem Murayem prožila dokonce desetiletý vztah. Stačila se během něho ale rozvést a opět vdát za Diega! V roce 1953 se kalich utrpení nadané umělkyně naplnil. Lékaři jí museli kvůli sněti amputovat nohu až nad koleno, ona upadla do hlubokých depresí, a ztratila chuť do života. Zemřela za nejasných okolností 13. července 1954. Údajně na plicní embolii, častěji se ale mluvilo o sebevraždě…

V ČESKU FRIDA NIKDY NEBYLA A ASI NEBUDE

V Česku si bohužel obrazy Fridy Kahlo prohlédnout nemůžete. Národní galerie nevlastní ani jeden její obraz. A výstava? „V Česku, ani bývalém Československu, se nikdy žádná neuskutečnila a v nejbližší době ani neuskuteční,“ potvrdil Nedělnímu Blesku profesor Tomáš Vlček z NG.

Dodal, že NG by samozřejmě o takovou výstavu velmi stála, ale není v jejích finančních možnostech uhradit komerční pojistky ve výši mnoha milionů eur. Jedinou možností je, že by se zaručil stát jako v případě nynější výstavy Clauda Moneta v Praze. Schvalování takové záruky by ale bylo nejisté a táhlo by se minimálně rok jako u Moneta… Takže hurá do Vídně, Grüss Gott!

anka ( 8. listopadu 2010 03:47 )

ano....Jan Zrzavy zase mel sex s mnoha muzi......a zrovna tak jako Frida, svoji praci neco dokazal...taky si myslite, ze by deti se nemeli o nem ucit?

january ( 7. listopadu 2010 21:01 )

Zato vy jste si evidentně už dlouho neza*ukala. Zkuste to, určitě vám to prospěje.

limak007 ( 7. listopadu 2010 17:57 )

děti, z takových si berte příklad. To jsou vaše vzory. To je váš nový svět, který vám připravují vaši médii vymytí rodiče. Je mi vás líto.

Zobrazit celou diskusi