Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smrt na mistrovství v saunování: Co říká odborník?

Autor: INT, jen, jos - 
9. srpna 2010
18:40

Touha po vítězství může mít nejrůznější podoby. Až do smrtelného zašli účastníci finského šampionátu v saunování. Během finálového duelu utrpěli dva soutěžící těžké popáleniny a zkolabovali. Rus Vladimir Ladyženskij na následky těžkých zranění zemřel! Co si rekordech v saunování myslí odborník?

Rus Vladimir Ladyženskij na následky těžkých zranění zemřel! 12. ročník mistrovství světa v délce pobytu v sauně vytopené na 110 stupňů Celsia probíhal jako obvykle, až do finálového klání. V něm se do rozžhavené sauny posadili domácí borec Timo Kaukonen a Rus Vladimir Ladyženskij.

Finalisté ale po několika minutách zkolabovali! Oba byli ze sauny vytaženi, ruský závodník však na místě zemřel. Stav obhájce titulu Kaukonena, který navzdory komplikacím zprvu odmítal saunu opustit, je stabilizovaný.

Video Mistrovství světa v saunování si vyžádalo jeden lidský život - /YouTube/
Video se připravuje ...

Hrůznou smrt Rusa nyní vyšetřuje policie. Podle organizátora soutěže nebyla při saunování porušena žádná pravidla. „Postupovalo se podle pravidel a na místě bylo k dispozici dostatečné množství zdravotnického personálu. Všichni soutěžící se mohli zapsat pouze se zdravotním potvrzením od lékaře,“ řekl pořadatel Oassi Arvela.

110 stupňů a pak smrt

„Pro lidi, kteří nejsou na saunování zvyklí, je to nepochopitelné, ale teplota 110 stupňů v sauně není neobvyklá,“ hájil se pořadatel soutěže. Mistrovství světa v saunování se konalo pravidelně od roku 1999 a účastnilo se ho kolem 130 soutěžících z 15 zemí. Vítězem byl ten, kdo vydržel v sauně při teplotě 110 stupňů Celsia co nejdéle.

 


 

Odborník říká: Jsou to šílenci!

Zavolali jsme panu Hrdličkovi, který provozuje saunu v libereckém relaxačním centru Babylon, abychom s ním rozhovor, který se točil ohledně saunování. Podle něj ve Finsku šlo o obrovské riziko, které nechápe...

Ve Finsku měli 110 °C, kolik je tak standard?

"Záleží na jednotlivci, ale tak 90 až 95 °C lze považovat za přijatelné. Já si dávám maximálně 92 °C. Jsem tam maximálně 5 minut, pak se jdu ochladit."

Objevil se názor, že finalisté soutěže se nadýchali horkého vzduchu, když se polévaly kameny. Rozpálený vzduch jim opařil plíce a oni se udusili...

"Já si myslím, že spíš došlo k celkovému přehřátí organismu a selhání srdce."

Co ta kůže, která se jim loupe. To asi není normální, že?

"Ne, to opravdu není. Co vám k tomu mám říct? Prostě opařená kůže se loupe..."

Co si o lidech, kteří se saunují pro rekordy, myslíte?

"Jsou to šílenci. Nevím, zda to dělají pro slávu, nebo pro peníze. Ale je to šílený hazard."

samujel ( 10. srpna 2010 01:21 )

Vetsi blbce jsem nevidel. Oni Finove nejsou moc daleko od Rusaku ,stejni blbci.Ja si myslim ,ze by meli dostat nekolik let v lapaku i poradatele,protoze jsou stejni blbci jako soutezici. Ale zase jinak LIDI JE NA SVETE JAK SRACEK (o jednoho Rusa min)

zlatovlaska ( 10. srpna 2010 00:53 )

tak sa mi vidi, ze rosomak je vacsi odbornik nez ten pan co ma kluce od sauny, co sa mu dovolal blesk. rosomakovo vyjadrenie ma logiku. odporucam blesku volat odbornika, nie niekoho kto odomyka a podava uteraky!

rosomak ( 9. srpna 2010 23:03 )

Redakce, a co takto zkusit obvolat více saun, na kolik topí (http://www.kdesportovat.cz/sauna-ceska-republika-t69-r1.html)? V mnoha saunách (suchých) se jede na 140°C a nic se neděje... A ještě mají sauny doplněny poláriem, tam je zase až -160°C. A jsou borci, kteří během pár minut projdou obé... Pro nevěřící: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sauna http://www.ltnb.cz/stranky/lecba/polarium-arktika .htm

rosomak ( 9. srpna 2010 22:50 )

Není. Uvidíte, že vyšetřování skončí závěrem, že v sauně vzniklo příliš mnoho páry. Problém má především výrobce saun, protože jestli tuto konstrukci na vstřikování vody dodává do svých saun, tak ho výměna těchto zařízení zruinuje. Za tři minuty není možné při této teplotě dosáhnout, aby člověku odpadávala kůže a došlo k popáleninám. BTW, byla jste někdy vůbec v sauně? Jinak byste toto asi nikdy nenapsala.

bara ( 9. srpna 2010 21:04 )

hm...mě ho líto je, určitě sebevraždu spáchat nechtěl, ale podcenil své síly. Dělal to pro peníze, v Rusku je mnohem větší bída jak tady u nás - ty "nůžky" jsou totiž mnohem víc rozevřené mezi bohatými a chudými, a tak chudí dělají co se dá...

Zobrazit celou diskusi