Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropa nemůže pojmout miliony uprchlíků, varuje Kohl a přijme kritika Merkelové

Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2016
09:25

Angela Merkelová bývala jeho chráněnkyně. S někdejším německým kancléřem Helmutem Kohlem se však nerozešli v dobrém. A rozchází se nyní i v názorech na uprchlickou krizi. Kohl nyní hlasitě varuje před tím, že Evropa prostě nemůže zvládnout pojmout miliony uprchlíků. 

„Řešení leží v postižených regionech. Neleží v Evropě. Evropa se nemůže stát novým domovem pro miliony lidí v nouzi z celého světa,“ napsal bývalý kancléř Helmut Kohl ve sloupku v nedělním Tagesspiegel am Sonntag.

Kohl, který je považován za architekta znovusjednocení Německa a předního zastánce evropské integrace, vyzval vlády EU ke spolupráci při řešení uprchlické krize, ale upozornil, že je potřeba také respektovat národní rozdíly.

Uprchlík v Idomeni na řecko-makedonské hranici s německou vlajkou. Migranti se chtějí dostat právě především do Německa. Uprchlík v Idomeni na řecko-makedonské hranici s německou vlajkou. Migranti se chtějí dostat právě především do Německa. | Reuters

Příští týden v úterý se má přitom Kohl ve svém domě v Ludwigshafenu setkat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který nechal postavit na maďarské hranici se Srbskem a Chorvatskem plot z ostnatého drátu na ochranu před migranty.

Orbána označil Kohl za svého přítele a poděkoval Maďarsku, že v roce 1989 otevřelo hranice tisícům východních Němců prchajících z komunistické země, což pomohlo vyvolat pád berlínské zdi.

Helmut Kohl a Angela Merkelová v roce 1997 Helmut Kohl a Angela Merkelová v roce 1997 | Profimedia.cz

Maďarský premiér je kritikem politiky otevřených dveří vůči uprchlíkům, kterou zastává současná německá kancléřka Angela Merkelová, bývalá Kohlova chráněnka. Vztahy mezi Kohlem a Merkelovou však ochladly poté, co vyzvala Křesťanskodemokratickou unii (CDU), aby se rozešla se svým bývalým lídrem kvůli aféře s tajným financováním strany.

Od té doby Kohl několikrát vyjádřil pochybnosti ohledně některých postupů Merkelové, včetně jejího zvládání dluhové krize v eurozóně.

Rozruch pak vzbudila i kniha plná Kohlových vzpomínek „Odkaz: Přepisy Kohla“, kde měl německý kancléř o Angele Merkelové mimo jiné pronést: „Paní Merkelová nemá o ničem ponětí. Nedokáže správně používat ani vidličku a nůž. Na státních večeřích se vždycky loudala a musel jsem jí několikrát říct, aby se dala dohromady.“

Tvrdí to alespoň autor knihy a Kohlův někdejší životopisec Heribert Schwan, jehož však Kohl zažaloval o pět milionů eur za poškození dobré pověsti. Rozsudek má padnout na začátku července.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi