Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Německo nechá Syřanům náruč otevřenou dál. I příští rok

Autor: ČTK, zst - 
6. října 2015
11:22

Pokračující občanská válka v Sýrii je pro Německo dostatečným důvodem, aby nechalo svou náruč Syřanům otevřenou i nadále. Občany této národnosti Německo nebude vracet do jejich vlasti. Údajně to ale neznamená, že by jim automaticky udělovalo azyl. Německo přitom očekává rekordní příliv běženců – podle nejnovějších odhadů německých úřadů jich má do země přijít až 1,5 milionu.

Německo nebude ani v příštím roce vracet běžence ze Sýrie do jejich vlasti. Podle deníku Die Welt se na tom dohodl ministr vnitra Thomas de Maiziére se svými kolegy z jednotlivých spolkových zemí. Politici migranty nechtějí posílat zpět, protože v Sýrii pokračuje občanská válka.

Podle německých azylových zákonů může spolkové ministerstvo vnitra rozhodnout o zastavení repatriací do některé země, pokud v ní hrozí uprchlíkům „konkrétní a vážné nebezpečí“. Zastavení repatriací ale podle zákona neznamená automatické udělování azylu běžencům. Podle Die Welt nevrací Německo uprchlíky do Sýrie už od roku 2012. Podle statistik ministerstva vnitra ale většina Syřanů azyl v zemi skutečně získá.

Po zveřejnění vnitřní směrnice BAMF mnoho běženců, kteří se do té doby zdržovali v Maďarsku, získalo dojem, že je Německo automaticky přijme. V následujících týdnech se jich desítky tisíc přesunuly vlakem přes Rakousko do Bavorska. Německo tak v září zažilo rekordní příliv běženců, podle oficiálních údajů se jich v zemi zaregistrovalo 170 000. Celkový počet lidí, kteří minulý měsíc do Německa přišli, je ale vyšší, bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ho odhadl na 270 000.

Ministerstvo vnitra také přiznalo, že informace o snadnějším získání azylu pro Syřany vede mnoho uprchlíků k tomu, že se za běžence z této blízkovýchodní země vydávají. Zhruba třetina uprchlíků, kteří se prohlásili za Syřany, ve skutečnosti z této země nepochází, někteří z nich údajně ani nemluví arabsky.

Letos přijde až 1,5 milionu lidí, odhadují Němci

Jen za rok 2015 odhadují německé úřady, že do země přijde až 1,5 milionu běženců. Téměř milion jich může dorazit až na podzim nebo v zimě. Informace zveřejnil německý deník Bild s odkazem na interní analýzy úřadů.

Ta čísla pro nás nejsou žádným překvapením, je vysoce pravděpodobné, že za těmi uprchlíky, kteří už v Německu jsou, budou chtít jejich rodinní příslušníci. Pokud tam uprchlík dostane azyl, tak jeho rodina na to bude mít právo na základě slučování rodin,“ komentoval odhady český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Oficiální německé odhady ale zatím stále hovoří o 800 tisících uprchlících, tedy zhruba o polovině tohoto počtu. „My stále vycházíme z toho, že v zimních měsících se migrační tlak sníží,“ uvedl mluvčí německého ministerstva vnitra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině