Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Papeže chtěli popravit ve stylu Islámského státu. Útok plánoval puberťák

Autor: mb - 
16. září 2015
14:40

Americké tajné služby zmařily útok na papeže Františka (78), fanatici ho prý chtěli popravit ve stylu Islámského státu. Hlava katolické církve má do USA přitom zavítat už příští týden na svou první návštěvu Spojených států amerických.

FBI jen prozradila, že atentát plánoval teprve 15letý chlapec. „Nezletilý byl inspirován Islámským státem a plánoval útok, na kterém by se podílelo několik útočníků, s tím, že by na několika místech zároveň došlo k výbuchům. Cílem byl zahraniční host na významné návštěvě,“ oznámila FBI ve svém zpravodaji už v srpnu.

Jenže nejmenovaný zdroj z tajných služeb nyní americkým médiím prozradil, že „zahraniční host na významné návštěvě“ je sám papež František. Útok měl proběhnout ve Philadelphii, kde má papež sloužit mši pod širým nebem.

Papež František se velmi rád chová nepředvídatelně, obzvláště miluje přímý kontakt s davem. V minulosti už ale svou ochranku vyvedl z míry tím, že neplánovaně změnil trasu, a nedávno papež překvapil prodavače v římském obchodě, když se zničehonic objevil a chtěl si koupit brýle. To všechno jsou ale pro ochranku „komplikace“ a bezprostřední styl papeže Františka tak vyvolává příslušníkům bezpečnostních složek vrásky.

Tajné služby ve střehu

„Případné hrozby vůči papeži velmi pozorně monitorujeme,“ prozradil Michael McCaul z ministerstva vnitřní bezpečnosti USA a následně nepřímo potvrdil zprávu amerických médií o chystaném útoku na papeže: „Už jsme překazili jeden plán útoku.“

Americká média popsala plán mladého teroristy spíše „přípravným“ a přímá hrozba tak nehrozila. Nicméně experty na bezpečnost šokovalo, jak účinná je propaganda Islámského státu. Nedávno totiž Islámský stát vyzýval tzv. osamělé vlky k útokům na Západ.

A i když možná 15letý hoch neměl na provedení svého plánu schopnosti, úřady zůstaly neoblomné. Mladíka obvinili z „podpory terorismu“. Kdy bude soud, není zatím jasné, ale obhájci hocha již upozornili na jeho psychický stav. Mladík údajně trpí psychickými problémy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi