Kastelánka z Nového zámku Krasava Šerkopová se sama ve středu rozhodla přijít záhadě na kloub. S pomocníkem vykopala na místě záhadného odtávání sněhu jámu, na jejímž dně je čekalo překvapení.

Vedl tudy kabel, o kterém 38 let nikdo nevěděl. Propojovala ho elektrická spojka – jakýsi kloub z litiny a kabel vedl do nedalekého zařízení pro myslivce.

U zámku je pekelná brána

Když kabel dělníci před lety pokládali, zahrnuli ve výkopu u elektrické spojky obyčejný plechový kbelík se zbytky drátů. Postupem času se zemina sesunula, spojku poškodila a elektrická energie začala do kbelíku probíjet. Ten se proměnil v netradiční podzemní přímotop a teplo, které vyzařoval přímo vzhůru, prohřívalo půdu tak, že na ní odtával sníh a zelenala se tráva, i když mrzlo.

„Nikdo z nás tomu nechtěl věřit,“ řekla Blesku Krasava Šerkopová a dodala: „Každopádně jsme přišli na to, že u našeho zámku není žádná brána do pekel, jak tvrdili někteří senzibilové.“

Od prosince loňského roku až do minulého týdne se na toto záhadné místo bez sněhové pokrývky a s teplotou 17° C podívalo více než 1500 lidí a dostavily se sem desítky senzibilů, někteří i ze zahraničí.

Fotogalerie
2 fotografie