Na obloze byl tehdy spatřen předmět ve tvaru disku a následně místní farmář nalezl na svém poli 110 kilometrů od Roswellu údajný vrak létajícího talíře. Armáda s policií celou oblast neprodyšně uzavřela a vydala vydal několik odporujících se prohlášení, co se stalo. Podle prvního z 8. července 1947 zde havaroval létající talíř. Už o den později však armáda toto vysvětlení odvolala a označila zbytky za havarovaný meteorologický balón. Poslední oficiální vysvětlení z roku 1994 zní, že se jednalo o špionážní balón z projektu Mogul. Tajnosti a snahy o utajení ze strany oficiálních míst působily a působí na ufology jako červený hadr na býka. Z Roswellu se stala Mekka milovníků záhad a ještě řadu dalších let zveřejňovaly zprávy očitých svědků, kteří viděli mrtvoly mimozemšťany.

Další z velkých známých případů, který vlastně dal UFO jeho lidové označení "létající talíř" se stal jen pár dní před Roswellem. Americký obchodník Kenneth Arnold letěl 24. června 1947 svým soukromým letadlem nedaleko hory Mount Rainier ve státě Washington. Během letu nahlásil, že spatřil devět velmi jasných objektů letících neuvěřitelnou rychlostí před štítem hory Rainier směrem k blízké hoře Mount Adams. Létající předměty popisoval Arnold jako, že letěly jako talíře, když je hodíte nad vodu, že byly ploché jako pekáč na koláče, že měly tvar půlměsíce, vpředu oválného a vzadu vypuklého a že vypadaly jako velký plochý disk.

Za havárii mimozemské lodi považují záhadologové i pád Tunguzského meteoritu o bezmála 40 let dříve. Před 100 lety došlo 30. června 1908 v prostoru centrální Sibiře k mohutné explozi, která mě takovou sílu, že v oblasti větší než 2 000 km² vyvrátila a přelámala kolem 60 milionů stromů a zvuk výbuchu byl slyšitelný do vzdálenosti 1 000 km. Exploze se připisuje výbuchu meteoritu ve výšce 5 – 10 kilometrů nad zemským povrchem. Záhadologové ale argumentují tím, že se nemůže jednat o meteorit, protože nebyl nalezen kráter ani zbytky meteoritu.

Drtivou většinu lze vysvětlit

Každý rok jsou hlášeny stovky a tisíce případů pozorování neznámých létajících předmětů. Více než 90 procent pozorování je však možné vysvětlit přírodními jevy. Naproti tomu jen 3 procenta pozorování není možné racionálně objasnit a zůstávají záhadou.

Vyplývá to výsledků projektu Blue Book, který pod patronací a finančního zabezpečení vlády USA v letech 1952 – 1970 prozkoumal více než 10 000 hlášení o výskytu UFO na území USA.

Mezi racionální vysvětlení patří například pozorování letadel, vzducholodí nebo meteorologických balonů v neobvyklém nasvícení nebo pozorované pod zvláštním úhlem, pozorování raket, družic často v okamžiku jejich zániku v atmosféře, atmosférické jevy, astronomická tělesa, kulový blesk a další. Stejně tak se může jednat o žert nějakého vtipálka a fotomontáže za účelem urvat si svých pět minut slávy a vytřískat z toho nějaké peníze.

Spekulativními vysvětleními jsou kromě návštěvy mimozemské civilizace, návštěvy lidí z budoucnosti, neprozkoumaný přírodní jev nebo zkoušky tajných zbraní. S posledním vysvětlením s oblibou pracuje teorie spiknutí.