Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České LDN mají málo personálu, pacientům chybí soukromí, kritizuje ombudsmanka Šabatová

Autor: bru/ČTK - 
30. listopadu 2017
11:20

V léčebnách dlouhodobě nemocných je málo personálu, řekla dnes na tiskové konferenci v Brně ombudsmanka Anna Šabatová. Navštívila osm léčeben. Nikde nezjistila hrubé chování, naopak se personál podle ní chová hezky. Kvůli nedostatku zaměstnanců a času však dělá pouze nezbytné úkony a nemůže se lidem věnovat individuálně, uvedla. Dává proto 102 doporučení léčebnám a sedm dalších ministerstvu, jak by šlo situaci zlepšit. Podle ní by se ministerstvo mělo zasadit o početnější personál, u léčeben doporučuje změnit přístup a organizaci práce.

Z návštěv vyplynuly i další nedostatky, které mohou vést k zásahům do důstojnosti a soukromí pacientů. Šabatová uvedla například to, že je mnoho lidí na jednom pokoji, takže nemají soukromí, pokoje jsou neosobní a strohé, chybí dostatek rehabilitace, ale i signalizační zařízení pro přivolání pomoci, pokoje ani toalety nejsou bezbariérové a schází systematická prevence podvýživy a dehydratace. Personál také nemá čas na to vést pacienty k soběstačnosti.

Video  Ombudsmanka Šabatová: Stop parazitování na invalidech  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Většinu pacientů léčeben dlouhodobě nemocných tvoří podle Šabatové křehcí senioři ve věku 75 a více let. Součástí týmu ombudsmanky při návštěvách byli i lékaři a všeobecné sestry. Kancelář pošle výstup z návštěv všem léčebnám dlouhodobě nemocných, ministerstvu zdravotnictví, ale také krajským úřadům, vysokým školám, středním zdravotnickým školám a odborným společnostem, aby se mohla se situací seznámit i nejširší odborná veřejnost a praxe se mohla zlepšit.

tosto ( 30. listopadu 2017 11:39 )

Pro pána , už nevysílejte v TV její proslovy !!!! To je samé EEEEÉEE ., ĚÉEEE, EEEE, ÉÉÉÉ a tak dokola

Zobrazit celou diskusi