Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Adama (11) bil otčím, potřeboval radu. Slíbený dětský ombudsman ale chybí

Autor: David Budai - 
8. května 2017
06:20

Desítky dětí se každý rok obracejí na úřad ombudsmana a žádají pomoc nebo radu. Často jde o rodinné problémy, peníze, šikanu nebo špatné zacházení. Jenže úřad tento nápor nezvládá. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) před necelým rokem ohlásil, že se chystá zcela nová instituce dětského ombudsmana, která se bude dětem citlivě věnovat. Jenže o pár měsíců později ve funkci skončil a s tím zřejmě i šance, že děti získají zastání. Česko zůstává jednou z posledních zemí EU, kde dětský ombudsman zcela chybí.

Jedenáctiletý Adam chodil až do 3. třídy do školy v Praze, kde se mu líbilo. Pak se ale s matkou a jejím partnerem odstěhoval a navštěvoval jinou místní školu. Navíc ho matčin partner bil. Když byl chlapec na víkend u otce v Praze, už tam zůstal a nechce zpět k matce. Chtěl by zase chodit do původní školy, ale matka je proti, takže to není možné. Chlapec si s matkou píše e-mailem, ale osobního setkání se bojí, protože tuší, že mu bude vyčítat, že zůstal s otcem.

I takový případ v loňském roce řešila kancelář ombudsmanky Anny Šabatové. Každý rok se na ni obrátí několik desítek dětí, které trápí nedostatek peněz, šikana, špatné zacházení v dětském domově, problémy s rodiči i další nesnáze. Jen loni to bylo 61 dětí a tento počet v posledních letech kontinuálně roste. V roce 2015 to bylo 55 podnětů.

Roste počet dětí, které se obracejí na ombudsmana Roste počet dětí, které se obracejí na ombudsmana | Archiv CNC

Děti jsou pod tlakem, chybí jim zastání

V řadě případů jde o spory rodičů, hádky o svěření do péče nebo strach ze špatného zacházení. „Děti jsou vystaveny velkému tlaku, neví si rady a chtějí, aby už to skončilo,“ popisuje realitu ombudsmanka. Její úřad se dětem snaží pomáhat, ale je zavalen tisícovkami podnětů dospělých, takže k tomu příliš nezbývá prostor. Například preventivní činnost, která by v tomto případě měla být prioritní, prakticky neprobíhá.

„Jen částečně suplujeme dětského ombudsmana, a to pokud jde o vyřizování individuálních stížností. Ale hlavní role této instituce je v preventivní činnosti a mapování společenské situace včetně zákonů, které se týkají dětí. Může se to týkat třeba situace v dětských domovech. Ale na to nemáme nástroje ani lidi,“ vysvětluje v rozhovoru pro Blesk.cz Šabatová a jako příklad uvádí třeba průtahy soudních jednání ohledně svěření dětí do péče, které mnohdy trvají i několik let.

Nejčastěji se na úřad obracejí děti ve věku 12 až 15 let, ale jednou přišla žádost i sedmiletého dítěte. Nedávno například 15letý chlapec, který má celiakii a astma, přišel o příspěvek ve výši 3000 korun právě na své onemocnění. Důvodem je podstatné zpřísnění právní úpravy, která nově umožňuje přiznání příspěvku na péči z důvodu potravinové alergie jen ve výjimečných případech. I tímto případem by se měli právníci úřadu zabývat.

Vláda slíbila dětského ombudsmana, zřejmě nebude

Jde ale o dlouhodobé provizorní záplatování problému. Proto před rokem rada vlády pro lidská práva pod tehdejším vedením ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) přišla s analýzou, která zřízení nové instituce navrhovala. Ve hře bylo zřízení v rámci stávajícího úřadu v podobě zástupce ombudsmana, nebo vytvoření nového.

Vláda měla o podobě rozhodnout do konce roku, zatím se tak ale nestalo. „Vůbec se to neposunulo, není žádný návrh nebo napsaný text,“ zuří Šabatová, která zřízení dětského ombudsmana aktivně prosazuje a kloní se ke zřízení samostatné instituce. Podobně jako je tomu třeba na Slovensku, kde ke konci roku 2015 vznikl samostatný úřad Komisaře pro děti.

Na současný stav okolo vzniku dětského ombudsmana se Blesk.cz zeptal stávajícího ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD). Ten uvedl, že na konci května uspořádá seminář, na kterém společně s experty, ombudsmankou a zákonodárci bude jednat o možné podobě i vzniku této instituce. „Na základě příspěvků a diskuse bude rozhodnuto o dalších krocích,“ uvedl jeho mluvčí Michal Kačírek. Zřízení se tak odsouvá na neurčito.

Ombudsmanka Šabatová se hodně věnuje také seniorům:
Video  Ombudsmanka Šabatová: Stop parazitováni na invalidech  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi