Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zastaví se v lednu předepisování receptů? Lékař: Bojíme se, že nový systém zkolabuje

Autor: Matěj Hynek - 
7. září 2017
05:52

Elektronický recept je nepřipravený, nefunkční a pro uživatele nepřátelský. Tvrdí to alespoň lékařská a lékárnická komora i zástupci praktiků. Ti se v úterý snažili na všechny problémy upozornit na tiskové konferenci, kde zároveň žádali, aby se jeho povinné zavedení v lednu 2018 odložilo. Zejména praktickým doktorům vadí, že jim nový systém přinese další náklady, aniž by jim za ně nabídl jakoukoli výhodu proti klasickým papírovým receptům. O tom, co by bylo potřeba změnit, si s Blesk.cz promluvil předseda Společnosti všeobecného lékařství Petr Šonka.

Blesk.cz: Jaký je váš pohled na možnosti e-receptu?

Obecně bych řekl, že můj pohled na elektronické předepisování léků není negativní. Pokud by přinášel to, co má přinášet a byl uživatelsky přívětivý, tak je to nepochybně věc, která má smysl. Potom by ani nebylo třeba takovou věc nařizovat povinně.

Blesk.cz: A co jeho podoba, kterou budou muset lékaři zavést povinně od ledna příštího roku?

V té podobě, v jaké nám ho v současnosti prezentuje ministerstvo zdravotnictví a Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), to v podstatě není věc, která by přinášela jakýkoli užitek lékařům ani pacientům. Je to obyčejné on-line úložiště dat na SÚKL, které lékařům přináší pouze celou řadu komplikací. To řešení je nedotažené a polovičaté.

Blesk.cz: Proč na to tedy stát podle Vás tak pospíchá?

Myslím, že hlavním problémem je to, že stát za e-recept utratil bezmála půl miliardy. Samotné vytvoření systému vyšlo asi na 350 milionů korun, k tomu musíme přičíst, že licence na jeho používání stála stát dalších 120 milionů. Na to upozorňuje i Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého je projekt v současné podobě předražený.

Blesk.cz: Co by se mělo na e-receptu změnit, abyste ho podporoval?

Stačilo by, kdyby to přinášelo ty benefity, které nám slibovali. Aby lékař mohl nahlížet do lékových záznamů pacienta a mohl zjistit, jaké léky mu předepisují ostatní lékaři. Zabránilo by to tomu, abychom pacientům předepisovali léky, které by ještě měli mít, čímž bychom ušetřili peníze zdravotním pojišťovnám.

Mohli bychom také vidět, že pacient dostává stejný lék pod jiným názvem. Měli bychom tak větší jistotu, že se pacient nepředávkuje nějakým lékem. Zároveň by nás systém mohl umět upozornit na interakce mezi léky.

Blesk.cz: Co tedy e-recept umí v současnosti?

Zatím funguje jako klasický papírový recept. Od ledna se změní jenom to, že nebudeme muset vydávat i papírový recept. To může mít svoje výhody, zároveň ale hrozí i nevýhody.

Blesk.cz: O možných výhodách e-receptu jsme už mluvili, jaké jsou tedy údajné nevýhody?

Lékárníci upozorňují na to, že se zvyšuje riziko chyby. Podle nich hrozí, že pokud lékař v e-receptu špatně nastaví dávkování, nebudou si to moci nijak ověřit, v současnosti to přitom mohou porovnat s klasickým receptem.

Blesk.cz: A jaké nevýhody představuje pro lékaře?

V současné podobě neumí některé věci, které by podle mého měl umět primárně. Nejde přes něj například předepisovat léky, které vyžadují  „recept s modrým pruhem“, jako jsou například opiátové léky. Ty jde psát pořád stejně papírovou formou. Zároveň podle nás musí být zachována možnost vydávat papírové recepty například při návštěvě u pacienta.

Blesk.cz: Diskutovali jste o problémech e-receptu s ministerstvem zdravotnictví?

Projekt funguje už devět let na dobrovolné bázi. O tom, nakolik je užitečný, svědčí i to, že ho stále používá jenom přibližně 450 ambulantních lékařů. Za devět let se přesto nezměnil v ničem. My se na ty nedostatky snažíme celou dobu upozorňovat, ale ministerstvo i SÚKL tvrdí, že systém všechny funkce dostane.

Blesk.cz: A jak ministerstvo reagovalo na vaše připomínky?

Ministerstvo jako mantru opakuje, že se vše vyřeší prováděcí vyhláškou. Tu jsme původně měli dostat k připomínkovému řízení v dubnu, to se nestalo. Potom nám tvrdili, že ji dostaneme během prázdnin, k tomu také nedošlo. Dnes jsem se dozvěděl, že by měla být připravena k vnitřnímu připomínkovému řízení na ministerstvu v říjnu.

Blesk.cz: A kdy by ji měli dostat k připomínkám lékaři?

Pokud vše půjde, jak má, tak během listopadu a prosince, kdy by se k tomu měli vyjádřit i všichni ostatní a zároveň by se měly všechny připomínky vypořádat. Přitom od ledna bychom se tím, pod hrozbou dvoumilionové pokuty, měli začít řídit.

Blesk.cz: Takže s lékaři zatím nikdo o problémech e-receptu nemluvil?

Tento rok v podstatě ne. Abych nikomu nekřivdil, tak musím říct, že existovala pracovní skupina, ale to byla v podstatě akademická záležitost. Zasedali v ní odborníci na IT a do techniky nadšení lékaři, ti ale řešili především, co by to mělo umět. V současné podobě přitom systém v podstatě nic z jejich nápadů neumí.

Blesk.cz: A jaké náklady přinese zavedení projektu pro lékaře?

Pro lékaře to znamená především investici do lékařských softwarů a lepších tiskáren, protože ne všechny současné zvládnou dobře vytisknout čárový kód. V neposlední řadě je investicí samotné zavedení e-receptu, na to si všichni lékaři musí sehnat IT odborníka. Celý proces získání certifikátu navíc trvá asi měsíc.

Blesk.cz: Jak je podle vás projekt připraven po technické stránce, nehrozí něco podobného jako u centrálního registru vozidel, kdy systém po svém spuštění kolaboval?

My se toho bojíme, protože to nemáme pořádně vyzkoušené. Ten systém zatím funguje asi se 400 doktory, těm zatím celý systém běží hladce. Nevíme ale, co se stane, až se tam připojí všichni lékaři, kteří budou vydávat tisíce receptů.

Blesk.cz: Už dříve se mluvilo o tom, že mnoho starších praktických lékařů kvůli zavedení e-receptu plánuje zavřít ordinace, hrozí kvůli tomu krize?

Podle našeho interního průzkumu se skutečně chystají skončit asi dvě procenta praktických lékařů. Mnohem horší je situace mezi praktickými pediatry. A my máme obrovský problém, protože budou končit lidé v regionech, kde je těžké je nahradit. Krize to nebude, ale dojde k výraznému zhoršení stavu.

Dalším problémem je, že mnoho venkovských lékařů zruší detašovaná pracoviště. Na venkově má totiž mnoho lékařů hlavní ordinaci v obvodním městě a k tomu třeba dvě nebo tři ordinace, ve kterých ordinují třeba jednou týdně.

V těch dosud internet nepotřebovali. Kdyby ale měli zajistit, aby jim i tam fungoval e-recept a navíc EET, tak se to lékařům nevyplatí a pacienti tak za nimi budou muset daleko dojíždět.

Blesk.cz: Co by podle Vás bylo třeba udělat, aby ministerstvo tomuto úbytku zabránilo aspoň do chvíle, než se tuto situaci podaří vyřešit?

V podstatě by stačilo, kdyby lékaři dál mohli vydávat i papírové recepty. My nechceme zrušit e-recept, ani tvrdit, že je to nesmysl. Snažíme se ale poukázat, že v této fázi připravenosti je nesmysl najíždět na něj povinně a chtěli bychom od ministerstva, aby umožnilo duplicitní systém.

Video  Studio Blesk – Milan Kubek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Více o e-receptech čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 7. září 2017 16:24 )

Tady už dávno zkolabovat celý systém zdr. péče. Černá nenasytná díra na miliardy, v hospodaření se nikdo už nevyzná, některé věci jsou naprosto nekontrolovatelné. Kdo nedá, nemá. Nějaký kolaps e-receptů je jen vánek.

Zobrazit celou diskusi