Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad

  • Autor: ula - 
    19. 3. 2017
    05:54

    Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.

  • 1.Pozor na sezónu

    „U nakupování ovoce a zeleniny je důležité brát ohled na sezónnost. Například rajčata mají sezónu v letních měsících, mandarinky naopak v zimě. Mimo sezónu nelze očekávat kvalitní a již vůbec ne levné ovoce. Proto se snažte vždy nakupovat výhradně sezónní ovoce a zeleninu a ve množství, které spotřebujete,“ radí experti z portálu Skrblík.cz

    Pozor na sezónu Pozor na sezónu | Archiv Blesku

  • 2.Nezapomínejte na hmat a čich

    Ovoce a zeleninu při nákupu vybírejte očima, hmatem i čichem. Samozřejmě nekupujte kusy, které jsou viditelně poškozeny hnilobou, mechanicky nebo na sobě mají velké množství skvrn.

     

    Velmi dobře se dá čerstvost rozpoznat u ovoce a zeleniny s natí (keříčková rajčata, mrkev…). Čím sušší nať je, tím je ovoce méně čerstvé. Nezapomeňte si přičichnout – plod i nať musí u kvalitního kusu příjemně vonět.

     

    Nadprůměrně velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky (neplatí u citrusů). Při výběru doporučujeme volit spíše středně velké plody.


    S ovocem a zeleninou můžete i hubnout. Podívejte se jak:

    Video  Ovoce a zelenina: Jaké zvolit, pokud chceme hubnout? A jak velké porce jsou zdravé?  - Vím, co jím
    Video se připravuje ...

  • 3.Co je podtržené ovoce?

    Podtržené ovoce je to, které se sklízí ještě nedozrálé, aby se stihlo včas dopravit k zákazníkovi. Například banány v Guatemale se sklidí zelené a zežloutnou až na cestě přes Atlantik.

     

    Takové plody mívají horší chuť, protože nemají šanci správně dozrát. Bývají napuštěné chemií, aby náročný transport často přes půl světa přežily.

    Nezapomínejte na hmat a čich. Nezapomínejte na hmat a čich. | Shutterstock.com

     

  • 4.Ananas

    Správně vyzrálý ananas musí krásně vonět, mít zlatavou barvu a na dotek má být relativně měkký. Zelené, nedozrálé kusy nedoporučujeme nakupovat – jsou podtržené a nikdy nebudou mít plnou chuť. Naopak nepříjemná vůně a tmavší skvrny po stranách jsou znakem postupující hniloby. Zkuste si odtrhnout stonek – čím snáze jde list oddělit, tím přezrálejší ananas je.

    Ananas Ananas | shutterstock.com

  • 5.Banány

    Banány jsou vždy podtržené, kupujte ty nejméně zelené. Čím více podtržené jsou, tím je menší pravděpodobnost, že plnohodnotně dozrají. Banán musí být pevný a bez viditelných pohmožděnin, drobné hnědé flíčky nejsou na závadu.


    „Při teplotě pod 12 °C dochází k zešednutí banánu, proto je nikdy neuchovávejte v lednici,“ doplňuje portál Skrblík.cz

    Banány Banány | scom

  • 6.Broskve, meruňky, nektarinky

    Meruňky se zpravidla sklízí ještě zcela nedozrálé. Správně dozrálá meruňka musí mít pevnou slupku a zlatavě oranžovou barvu. Vyhněte se zeleným a světle žlutým a velmi tvrdým, nebo naopak měkkým kusům.

     

    Broskve bývají často podtržené – trhají se ještě za zelena s tím, že dojdou. Vybírejte plné, kulaté plody s chlupatým povrchem. Barva mimo červené oblasti by měla být žlutá. Tvrdé, zelené broskve již nikdy dobře nedozrají. Naopak přezrálé broskve jsou obvykle příliš měkké a mají viditelné otlačeniny.

     

    Nektarinky se obvykle trhají ještě nedozrálé, při nákupu vybírejte ty nejméně zelené. Povrch plodu musí být pevný, nikoliv však tvrdý. Přezrálé plody mívají patrné otlačeniny a na dotek jsou příliš měkké.

    Broskve Broskve | www.profimedia.cz

  • 7.Citrony, grepy, mandarinky, pomeranče

    Slupka citronu by měla být hladká, lesklá, tenká a bez hrbolků. Správná barva je sytě žlutá, šedý odstín nebo pohmožděniny značí nekvalitní kus. Po přivonění k citronu byste neměli cítit nakyslý, chemický zápach. Vybírejte větší kusy citronů, neboť obsahují více šťávy.

     

    U grepu se doporučuje vybírat kusy s pevnou kůrou a jasnou barvou. Větší kusy s tenkou kůrou bývají lepší, neboť v sobě skrývají více šťávy. Drobné škrábance a skvrny na kůře nemusí být nutně na škodu.

     

    Správně vyzrálá mandarinka má žlutou až oranžovou barvu a tenkou, lesklou kůru. Přezrálé mandarinky jsou opuchlé, velmi měkké na dotek a jejich kůra je suchá. Hlavní sezóna mandarinek je v zimních měsících.


    Zdravé pomeranče mají jasnou barvu a jemnou kůru. Velké kusy jsou lepší, neboť v sobě skrývají více šťávy. Přezrálý pomeranč poznáte podle mdlé barvy a suché, drsné kůry. Zkvašený zápach značí přezrálost plodu.

    Mandarinky Mandarinky | Gabriela Peringerová

  • 8.Granátové jablko

    Vybírejte si pouze pevné kusy s tenkou slupkou. Barva se může různit od žluto-červených odstínů až po karmínově červenou. Sezóna granátového jablka je od září do listopadu. Špatná granátová jablka poznáte podle puklin nebo zašedlé barvy. Cítíte-li semínka skrze slupku, obvykle to značí přezrálost granátového jablka.


    Jak si snadno připravíte granátové jablko?

    Video  Jak snadno a rychle připravit granátové jablko?  - youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 9.Hroznové víno

    Víno kupujte až v druhé půli prázdnin, vybírejte hrozny s kulatými a pevnými plody. Čím snáze jde kulička oddělit od hroznu, tím hůře. U červených hroznů by neměly plody být zelené. Nahnědlé hrozny, ze kterých plody samy odpadávají, určitě nekupujte.

    Červené hroznové víno Červené hroznové víno | profimedia.cz

  • 10.Hrušky

    Dozrálé hrušky mají mít pevnou, lehce poddajnou slupku a barvu ve všech odstínech žluté. Přezrálé hrušky bývají scvrklé nebo suché. Při pokojové teplotě mohou hrušky dozrát.

    Hrušky Hrušky | www.profimedia.cz

  • 11.Jablka

    Dobrá jablka voní, nejsou otlučená a mají pevnou slupku beze skvrn. U některých odrůd mají zdravá jablka jasnou barvu. Potlučené jablko poznáte podle hnědého odstínu v postižených místech, která jsou na dotek měkká. Ideální teplota skladování je 3–6 °C.

    Jablka Jablka | Reuters

  • 12.Jahody

    U čerstvých jahod drží stopka pevně u plodu, který je jasně červený a plného tvaru. Nekupujte jahody s bílou, nedozrálou plochou nebo hnědou hnilobou. V České republice se jahody sklízí od konce května do konce července. Jahody je možné skladovat jen krátkodobě, a to v ledničce při teplotě 1 až 5 °C. Správně se myjí až těsně před konzumací.


    Jak probíhá samosběr jahod?

    Video  Samosběr jahod  - Jitka Pecharová
    Video se připravuje ...

  • 13.Kiwi

    Kiwi se téměř vždy podtrhávají, obvykle dozrají bez problémů. Dozrálé kiwi poznáte, pokud do něj rýpnete – vryp nesmí zanechat stopy. Přezrálé kiwi poznáte snadno – je seschlé, příliš měkké a je na něm viditelná plíseň.

     

    Kiwi Kiwi | www.profimedia.cz

  • 14.Kokos

    Před zakoupením s kokosem zahrkejte, měli byste slyšet šplouchání kokosové vody. Hmotnost kokosového ořechu by měla odpovídat jeho velikosti. Období sklizně je zhruba od září do března.

    Kokos Kokos | Shutterstock.com

  • 15.Mango

    Mango se vždy podtrhává, většinou tak již nemá šanci nabýt plné chuti. Plně dozrálé mango voní, má měkkou, poddajnou slupku a žlutou až červenou barvu. Zelené mango se občas používá při vaření. Přezrálé mango poznáte podle drobných černých skvrn a viditelných pohmožděnin.

    Mango Mango | Shutterstock.com

     

  • 16.Meloun

    Dozrálý vodní meloun má mít zelenou a žlutou (nikoliv bílou barvu), poklepáváním ani pozorováním stopky nic nezjistíte. Přešlý meloun poznáte podle na dotek měkké kůry, na které se tvoří mapy. Také nekupujte melouny, na kterých jsou bílé jakoby čáry.

    Meloun Meloun | SHUTTERSTOCK.COM
     

     

  • 17.Mrkev a okurky

    Vybírejte pevné, jasně oranžové mrkve s hladkým povrchem. Drsné, puklé nebo nazelenalé mrkve nekupujte. Mrkev skladujte ideálně v bedně s pískem nebo pískem a rašelinou.

     

    Okurka má být na povrchu tvrdá a má mít jasně zelenou barvu. Vybírejte spíše užší okurky tmavších odstínů.

     

    Jak se vyrábí baby mrkev?

    Video  Jak se doopravdy vyrábí baby mrkev?  - Producepedia.com
    Video se připravuje ...

  • 18.Rajčata a salát

    Chutí i kvalitou se značně liší v závislosti na odrůdě nebo zemi původu. Nejprve kupte několik kusů na ochutnání. Správné rajče má mít jasně oranžovou barvu a pevnou slupku bez kazů. Jedná-li se o keříčkové rajče, platí, že čím je stonek sušší, tím více času od sklizně uběhlo. Nahnilé rajče je po zmáčknutí velmi měkké, na slupce se tvoří mapy.

     

    Kupujte pouze salát se zelenými, neokousanými a neotrhanými listy. Shnilý salát má žlutou až hnědou barvu. Salát skladujte v lednici.

    Rajčata Rajčata | scom

  • 19.Švestky

    Zralé švestky by měly být plně vybarvené a na stisk lehce poddajné. Nevyzrálé švestky jsou tvrdé, přezrálé naopak velmi měkké, puklé nebo scvrklé.

    Švestky Švestky | Shutterstock.com

     

  • 20.Třešně

    Správně dozrálé třešně mají růžovou, červenou, zlatou nebo černou barvu a vůči stopce jsou poměrně nepoddajné. Špatné kusy bývají malé, tvrdé nebo naopak příliš měkké a můžete na nich pozorovat hnědé flíčky.

     

    Třešně Třešně | SHUTTERSTOCK.COM

Felix Julec ( 19. března 2017 17:36 )

To:1912 xxx Kecy v kleci.V Kauflandu mají dobrou zeleninu i ovoce a slušný výběr.Takže nepište kraviny.

joudajoudovy ( 19. března 2017 11:34 )

blivaci, vase rady patri do zakladni skoly, kde se kazde decko ridi ocnim vjemem a pak nechutny predmet ledi do kouta. ale jednu dobrou radu jste nezminili a to, jak identifikovat kvalitu ovo-zela u trhovcu, kteri prezentuji cesky puvod z biofarmy, ale nakup ucini v centralnim skladu s exportem, plny skodlivin. a dale, tech par ceskych odrud, ktere nakoupi od cikanu (proto tolik kriku o EET), kteri kazdorocne kosi stromy na okrajich silnic a jsou plna karcinogenu, tez nelze povazovat za kvalitu, i kdyz pouziji zrak, hmat, cich, i chut. k tomu je nutna odborna laborator a jiste uznate, ze ceska hospodynka si s sebou nenosi mladeho chemika. jiste nam podate odborny vyklad?

ivoadler ( 19. března 2017 10:50 )

Ještě musím dodat. Jablka dražší než banány, který se k nám dopravujou přes půl světa. Komu za to dát přes držku?

ivoadler ( 19. března 2017 10:47 )

Já bych zapojil i chuť, ale to mi v supermarketu nedovolí. Tuhle žena koupila jabka. Děsivý zážitek. Zelená jako brčál a tvrdá jako kámen. Vůbec jsem je nemohl ukousnout a musel jsem si je krájet. Byla samozřejmě bez chuti. Hned jsem jí sprdnul - to jsi musela vybírat ty nejzelenější.

jany ( 19. března 2017 10:36 )

docela spravny clanek, az na citrony - nektere maji silnejsi slupku, protoze je to takova odruda.

Zobrazit celou diskusi