Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
Většina rajčat v supermarketech nemá prakticky žádnou chuť kvůli tomu, že zdejší rajčata potřebují jiné vlastnosti. Musí být odolné proti nemocem, vydržet dlouho na pultu, mít velkou výnosnost a pevnou slupku, která se manipulací nepoškodí. To jsou klíčové vlastnosti supermarketového rajčete, kterých se doteď dalo docílit jen na úkor chuti. Chutná rajčata tedy ještě stále existují, ale v supermarketech je nepořídíte.
Že je to problém, si vědci uvědomují. Poslední roky proto vymýšleli způsob, jak rajčatům ztracenou chuť vrátit a zároveň ponechat jejich ostatní vlastnosti. Nová studie zveřejněná v časopise Science dává naději, že ke zlepšení rajčatové situace dojde.
Vědci požádali dobrovolníky, aby ohodnotili 160 druhů rajčat a řekli, které jim chutnají nejvíce. Následně tyto druhy vzali a zjistili, které genetické varianty jsou asociované s jakou vůní a chutí. Tyto genetické varianty se nyní mohou vložit do ostatních odrůd rajčat. Vědci také při pokusu zjistili, že uchovávání rajčat v lednici chuť zabíjí.
Složitá chuť rajčat
Celý proces identifikování rajčatové chutě nebyl jednoduchý. Vědci se museli podívat na kompletní genom rajčat a jejich prapůvodní druh, divoká rajčata. Poté museli vybrat 160 odrůd rajčat, které nejlépe reprezentovaly všechny existující odrůdy, a vypěstovat je v laboratorních podmínkách. Jakmile byly zralé, 100 lidí je podrobilo chuťovému testu.
„Rajčata jsou velmi komplexní. Jejich chuť je kombinací nejrůznějších chemikálií, které dohromady tvoří to pravé rajče,“ sdělil autor studie serveru The Verge. To je rozdíl oproti například banánům, jahodám nebo ananasu, které mají jednu dominantní chemikálii, která jim dává chuť a aroma.
Z toho důvodu chuť v rajčatech tak jednoduše zanikla. Většina lidí, kteří se jejich šlechtěním zabývají, nemá prostředky vytvářet složité genetické analýzy, na základě kterých by chuť vylepšili. Díky novým poznatkům vědců ale nyní mají k dispozici přesně to, co potřebovali – návod k chuti.
Menší druhy jsou chutnější
Existují ovšem limity toho, co při šlechtění rajčat lze dělat. Všechny žádoucí složky – chuť, odolnost, trvanlivost, výnosnost – rajčata pravděpodobně nikdy mít nebudou. Také existují zákonitosti, jako například že chuť je spojena s velikostí – menší rajčata vždycky budou chutnější než větší druhy.
V tuto chvíli záleží jen na tom, jestli šlechtitelé nové poznatky použijí a zda jim stojí za to zvýšit chuť rajčat na úkor jejich schopností.
Poctivý český rajče ze zahrady nenahradí žádná další éčka. Zajímalo by mne, jak dlouho a kolik "vědců" se tím živilo.