Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Pavel: Rusko chce podkopat důvěru v NATO. Přijdou další falešné zprávy

Autor: ČTK, bk - 
18. února 2017
12:54

Evropa musí od Ruska očekávat další falešné zprávy, jejichž cílem bude podkopat důvěru v Severoatlantickou alianci. V rozhovoru s agenturou Reuters to na bezpečnostní konferenci v Mnichově dnes řekl šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Český generál ve vysoké alianční pozici v souvislosti s falešnými zprávami připomněl smyšlené znásilnění litevské dívky německými vojáky. Spekuluje se, že za vymyšleným obviněním byla Moskva, ta se k tomu zatím nevyjádřila.

Je to očividně falešná zpráva a já předpokládám, že bychom měli očekávat další,“ řekl Pavel po jednání s ministry obrany Německa a Litvy. „Rusko netěší rozmisťování jednotek NATO v blízkosti svých hranic, takže pravděpodobně využije legální cesty, jako je propaganda, aby ovlivnilo veřejné mínění proti tomuto rozmisťování,“ uvedl Pavel. „My ale budeme transparentní a důslední,“ dodal.

Evropské tajné služby tvrdí, že Moskva se vedle falešných zpráv snaží destabilizovat vlády cizích států a ovlivňovat volby pomocí kybernetických útoků.

NATO má podle Pavla prostředky, jako například strategickou komunikaci, díky kterým může údajně ruským dezinformacím čelit. Pavel navíc nepředpokládá, že by Moskva dokázala vyvolat velké demonstrace proti rozmisťování aliančních jednotek, neboť obyvatelstvo dotčených členských zemí o vojáky dlouhodobě stojí.

Český generál v rozhovoru také řekl, že by chtěl v nadcházejících týdnech pomocí telefonátu s náčelníkem generálního štábu ruské armády Valerijem Gerasimovem obnovit kontakt mezi velením NATO a Ruska. Po telefonátu by se podle něj mohlo uskutečnit osobní setkání. S Gerasimovem se tento týden sešel šéf náčelníků štábů americké armády generál Joseph Dunford.

orlik2016 ( 18. února 2017 17:29 )

Je to tezke porozumet, jednou prisahal soudruhum coz bylo jasne ale proc mu dali tuto funkci kdyz jiste byli jiny lide k disposici

orlik2016 ( 18. února 2017 17:24 )

Carmin jiste je ze v necem mas Pravdu. Nato je spolek ktery stoji hodne penez, hraje si na vojacky ale nedela svoji Praci. Frontex dalsi Organizace ktera nefungujea ktera by mela hlidat Evropske Hranice, jak na pevnine tak v mori. Vysledek nedostacujici spis kolem Nuli, maji se co ucit od Australanu jednoznacne Co se Tyce islamskeho statu tak spis napis dukazy jestli Obama a klintonova maji v tom prsty ???? Uzaver je asi vsem jasny ze proti Ruske Armade je Nato Velka Nula ale ja to spis vidim ze pes ktery steka nikdy nekouse. Mozna prisel cas vybudovat spravnou ceskou Armadu ktera by mohla cesky stat ubranit proti kazdemu neprteli a ne jako v 1939

zkzkz ( 18. února 2017 16:35 )

zkzkz ( 18. února 2017 16:09 )

zadnice ( 18. února 2017 15:58 )

Pavle nech těch proamerických keců a užívej si své generálské pozice. V ČR je generálů jak nas.ráno!!!

Zobrazit celou diskusi