Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tisíc lidí se bojí o práci. Vítkovice Power Engineering dluží 2,3 miliardy

Celkové závazky firmy činí 2,3 miliardy korun.
Celkové závazky firmy činí 2,3 miliardy korun.  (Autor: ČTK)
Autor: bud, ČTK - 
19. srpna 2016
13:45

Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering, která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Vyplývá to z informací zveřejněných v rejstříku Justice.cz. Po lhůtě splatnosti jsou faktury v souhrnné hodnotě okolo 500 milionů Kč. O práci může přijít přes tisíc lidí.

O vyhlášení insolvence před časem požádala soud brněnská firma Wetag Invest. Ve čtvrtek to samé učinilo i představenstvo Vítkovice Power Engineering, které navíc žádá soud o povolení reorganizace.

Wetag v pátek opět vyzvala Krajský soud v Ostravě, aby co nejrychleji rozhodl o úpadku ostravské společnosti. Zároveň žádá, aby soud jmenoval insolvenčního správce a prozatímní věřitelský výbor, jehož členem chce Wetag Invest být.

Mluvčí krajského soudu Igor Krajdl řekl, že soud bude o dalším postupu rozhodovat v několika příštích dnech. „Soudce potřebuje prostudovat podaný návrh,“ řekl. O případném úpadku tak rozhodne příští týden. Následovat bude jmenování insolvenčního správce. Popřípadě i předběžného věřitelského výboru.

„Teprve pak se bude rozhodovat o tom, jakým způsobem se bude úpadek řešit. Zda soud dovolí reorganizaci, či vyhlásí konkurz,“ vysvětlil postup Krajdl.

Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Firma Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8 000 lidí.

Celkové závazky firmy činí 2,3 miliardy korun. Celkové závazky firmy činí 2,3 miliardy korun. | Profimedia.cz

Zobrazit celou diskusi