Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krok od stávky: Protestovat chce celé OKD, horníkům chybí informace

Autor: ČTK, zst - 
26. února 2016
11:58

Horničtí odboráři v pátek rozhodli, že stávkovou pohotovost rozšíří z Dolu Paskov na celou těžební společnost OKD, a to na neomezenou dobu. Důvodem je nejasná situace v OKD. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík to řekl České televizi. Odboráři podle něj nemají od vedení firmy dostatek informací, neví ani, jak bude vypadat plán firmy pro letošní rok.

Zřejmě již v letošním roce začne útlum na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, kde má OKD necelých 1700 kmenových zaměstnanců. Tam odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost už v úterý. Odbory žádají také schválení sociálního programu pro propouštěné horníky.

„Rozšíření stávkové pohotovosti na všechny doly v OKD rozhodně není pozitivním impulzem nejenom vůči našim novým vlastníkům, ale už vůbec ne vůči našim zákazníkům a dodavatelům,“ komentoval situaci mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Vedení společnosti podle něj navrhlo odborářům pravidelné schůzky.

I s pracovníky dodavatelských firem nyní v OKD pracuje asi 12 tisíc lidí, podle představitelů Moravskoslezského kraje jsou však v regionu ohroženy další tisíce míst v návazných profesích. Na konci ledna činila nezaměstnanost v kraji 8,7 procenta, práci nemělo více než 73 500 lidí.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že vyhlášení stávkové pohotovosti je logickým vyústěním situace. „Zaměstnanci mají obavy o svou budoucnost. Jak na sněmu zaznělo, chtějí konečně vědět, jak, kdy a jaké změny je čekají. Věřím, že to přispěje pozitivně k zintenzivnění jednání o dalším vývoji v OKD a řešení dopadů na region,“ řekl

OKD má existenční problémy, těžba je pro firmu kvůli klesajícím cenám uhlí ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Nedávno firma oznámila, že kromě Dolu Paskov připravuje i zavření karvinských dolů Lazy a Darkov. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského by se ale na karvinských dolech v nejbližších dvou letech nemělo nic měnit.

Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Její vlastník NWR má nového majitele: skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. Firmu definitivně opustil podnikatel Zdeněk Bakala, který v ní působil od roku 2004.

Předčasný důchod nebo prolomení limitů

Dvakrát za poslední rok se horníci vypravili na jednání vlády, aby vyjádřili svůj názor. Poprvé před Strakovou akademií demonstrovali za možnost odejít oproti ostatním profesím dříve do důchodu. V prvním kole už jejich požadavky letos v lednu podpořili i poslanci a nová pravidla odchodu do důchodu by tak mohla platit už od letošního října.

Před úřadem vlády se objevili horníci s transparenty, kterými se snažili ministry přesvědčit, že snížení důchodové hranice je správné. Před úřadem vlády se objevili horníci s transparenty, kterými se snažili ministry přesvědčit, že snížení důchodové hranice je správné. | Blesk / Zuzana Štíchová

„Je to úprava, která je běžná v evropských zemích, kde jsou doly. Když sfáráte, což doporučuji každému, tak pochopíte, že i přes sebemodernější technologii to životní prostředí, ve kterém tam ti lidi 8 hodin pracují, je pořád stejné, není o nic lepší,“ komentovala návrh v září ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Proti byl ale ministr financí Andrej Babiš (ANO) a s horníky se dostal do ostré debaty. Podívejte se:

Video Můžu říct jednu větu? Babišova hádka s hornickým odborářem - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Podruhé následovali kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) horníci na výjezdní zasedání do Ústí nad Labem. Tam lobbovali za úplné prolomení těžebních limitů. Oba požadavky jsou bojem horníků proti tlumení těžby.

Možnost dřívějšího odchodu do důchodu by měla předejít masovému propouštění v případu uzavření některých dolů. Prolomení těžebních limitů pak k oddálení těchto rozhodnutí.

tgbg ( 27. února 2016 08:15 )

Uhlí již je tak levné, že ho nikdo nechce těžit. Horníky chápu, 40 000 Kč za měsíc již nikde nevydělají.

Zobrazit celou diskusi