Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Neviděla jsem rentgen.“ Přiznání lékařky, která uznala léčbu rakoviny šťávami

Autor: Tomáš Polák - 
22. ledna 2016
05:00

Marcelu Foltýnovou (65) její syn Michal (46) prý vyléčil z agresivní rakoviny plic pomocí alternativní léčby. Ovocných a zeleninových šťáv. Blesk.cz teď oslovil ošetřující lékařku, která paní Marcelu prohlížela naposledy. A napsala jí potvrzení, ve kterém uznává ústup nádoru. Doktorka přiznala, že potvrzení není tak úplně pravdivé…

„Nyní po asi sedmi týdnech alternativní léčby došlo k významnému ústupu původního nálezu,“ napsala paní Vašínová 7. ledna na lékařskou zprávu pro Marcelu Foltýnovou. Když ji ale Blesk.cz požádal o potvrzení zprávy, zarazila se hned v úvodu otázky.

„Ale počkejte, to já nemůžu potvrdit, on mi neposlal ten původní snímek. Já mám jenom tady ten, já nemůžu nic srovnávat, chápete?“ řekla lékařka, když jsme ptali, zda je paní Marcela skutečně vyléčená.

„Já jsem neviděla ten původní snímek, on (syn) mi slíbil, že mi ho pošle mailem, ale bohužel to popletl a poslal mi ten nový,“ vysvětlila. Zároveň ale potvrdila, že paní Foltýnové lékařské potvrzení napsala. „To jsem psala v době, kdy jsem si myslela, že ten snímek mám, ale já ho nemám, on mi ho neposlal,“ řekla několikrát.

Starý rentgen pro porovnání syn lékařce nikdy neposlal Starý rentgen pro porovnání syn lékařce nikdy neposlal | Facebook

Lékařka sice dělala i původní rentgenový snímek, ten ale odevzdala plicní klinice, kde se posléze paní Marcela léčila. „Takže toto odpovídá všechno pouze nákresu, já jsem srovnávala snímek pouze s nákresem,“ přiznala. Potvrzení napsala, jelikož ho po ní chtěl syn paní Marcely.

„Pan syn z toho měl hroznou radost“

„Toto (potvrzení) bylo vystavené jenom kvůli panu synovi, on z toho měl hroznou radost, ale já bych řekla, že tohle není konečný nález. To může ustoupit po chemoterapii a po té jeho léčbě, ale je strašně krátká doba na to, abyste dělali závěry,“ upozorňuje odbornice. „Ten malobuněčný tumor je jeden z těch hodně progresivních a je známý tím, že rychle dělá metastáze, i když se původní centrum zmenší. Opatrně s tím,“ varovala.

Lékařka ale zároveň uznala, že víra je v každém případě velmi podstatná. „U té paní je velmi důležité, aby měla pozitivní myšlení a aby nepřestala bojovat,“ uvedla Vašínová.

Rakovina plic patří k nejnáročnějším nádorovým onemocněním na světě. Ročně na ni v Česku zemře téměř 6000 lidí. Jen jeden z osmi nemocných přitom přežije s nemocí déle než pět let.

Zobrazit celou diskusi