Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Za rakovinu plic si mohu sám,“ přiznává kuřák Petr. Nádorů se nemůže zbavit

Panu Mikešovi se dlouhá léta neustále vrací rakovina plic.
Panu Mikešovi se dlouhá léta neustále vrací rakovina plic.  (Autor: Petr Novotný)
Autor: Iva Dvořáková, ula - 
3. prosince 2015
11:15

Pan Mikeš byl dlouhá léta silný kuřák. A tak rakovinu plic bere jako daň za svou nezodpovědnost. V roce 2009 začal silně pokašlávat, ale bral to jako běžný kuřácký kašel. Možná mu pomůže nová moderní léčba, která má zachránit pacienty s nádorem v posledním stadiu.

Petrovi je 67 let a byl dlouhá léta silný kuřák. A tak rakovinu plic bere jako daň za svou nezodpovědnost. V roce 2009 začal pokašlávat, ale bral to jako běžný kuřácký kašel.

Nemilosrdná diagnóza

Po nějaké době mu to nedalo a zašel si na vyšetření. Diagnóza zněla: karcinom plic v pokročilém IV. (to znamená v posledním) stadiu. Byla zasažena levá plíce a metastázy už měl v obou plicích. „Zpočátku mě lékaři léčili chemoterapií. Tu jsem velmi špatně snášel, byla zničující,“ posteskl si pan Mikeš. Za půl roku ukázalo vyšetření na CT, že nádor vymizel, ovšem odběrem buněk se zjistilo, že další nádor je schovaný v levé průdušce. Podstoupil ozařování a preventivně mu ozářili i mozek.

Recidiva a imunoterapie

V září 2012 se Petrovi rakovina zase vrátila, po ozařování přichází další recidiva. Lékaři se před rokem pokusili nádor operovat, ovšem neúspěšně, protože byl fixovaný na velké cévy. „Prodělal jsem další řadu chemoterapií, růst nádoru se sice zastavil, ale protože jsem léčbu velice špatně snášel, musela být ukončena,“ vypráví Petr Mikeš s tím, že v červenci letošního roku se opět objevil nádor v průdušce.

Lékaři mi nasadili moderní léčbu, tzv. imunoterapii, kterou snáším daleko lépe a nyní stále probíhá. Na kontrole se dokonce ukázalo, že se nádor zmenšil,“ raduje se pan Mikeš a ví, že léčba takto závažného onemocnění je běh na dlouhou trať.

„Když jsem dostala pana Mikeše do péče, jeho případ vypadal dost nepříznivě. Nemoc byla v posledním těžko léčitelném stadiu a stále se vracela. Přesto se díky mezioborové spolupráci lékařů a různým druhům moderní léčby podařilo prodloužit pacientovi život a zkvalitnit ho. Od okamžiku vyslovení diagnózy se totiž pěti a více let dožívá pouze 20 % nemocných, 80 % pacientů umírá,“ říká lékařka Milada Zemanová z Onkologické kliniky VFN.

Největší onkologický zabiják

Rakovina plic je celosvětově největším onkologickým zabijákem. Každý rok na ni umírá více než 1,6 milionu lidí. Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny plic na světě. Ročně je u nás diagnostikováno přes šest tisíc nových případů a více jak pět tisíc Čechů na rakovinu plic umírá. Jen méně než 15 % pacientů přitom přežije s nemocí déle než 5 let. Nyní by jim mohla pomoci právě nová léčba.

„Imunoterapie je léčba, která využívá vlastního imunitního systému ke zničení nádoru. Rakovinné buňky rostou, protože se umí před imunitou člověka maskovat. Díky imunoterapii jsou tyto buňky znovu zranitelné a paralyzovaný imunitní systém po cíleném „odbrzdění“ proti nim dokáže zaútočit,“ popisuje mechanismus léčby profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky VFN.

pepen ( 3. prosince 2015 16:13 )

Vydat zákon-kuřáci si budou léčbu rakoviny plic hradit samy!!!!!Pokud je to dítě,které za nic nemůže -je to jiné!!!!!Proč blbečkové nepřestanou-viz.Bartoška dementní!!!Ten by měl tu léčbu platit-nepřestal kouřit ani po chemoterapii!!!Já bych ho odmítl léčit!!!!Zmetek-pak nejsou peníze pro druhé,který dodržují lékařské nařízení....!!!!

Zobrazit celou diskusi