Bertoková je studentkou bratislavské taneční konzervatoře. Na druhém místě skončila osmnáctiletá Sára Čísarová z Červeného Kostelce a na třetí příčce se umístila devatenáctiletá Dominika Sidónie Rácová ze slovenského Popradu. Cenu Miss sympatie si odnesla sedmnáctiletá Martina Gažiová z Havířova a cenu Sdružení Romů a národnostních menšin v Hodoníně získala šestnáctiletá Jessica Horváthová z Brna.

Boj o korunku romské Miss sledovalo v hodonínském kulturním domě několik stovek diváků. Nescházely tradiční disciplíny jako promenáda v plavkách, společenských šatech nebo čardáš. Cílem soutěže podle pořadatelů není dostat dívky na mola nebo z nich udělat modelky. "Cílem je zviditelnit romskou kulturu a ukázat ji celému světu," řekl předseda poroty Jiří Janda.

Dnešnímu večeru, kterým provedl herec a moderátor Jan Čenský a vystoupilo na něm několik romských hudebních a tanečních souborů a umělců, předcházelo týdenní soustředění finalistek na Radějově na Hodonínsku. Zdokonalovaly se tam nejen v komunikačních schopnostech, ale také v tanci a choreografii.

Miss Roma se letos uskutečnila popatnácté. Původně byla pouze lokální soutěží na Hodonínsku. Později se však rozšířila na Čechy a Moravu, od roku 2011 je soutěž pro Českou republiku a Slovensko.

Fotogalerie
6 fotografií