„Myslím, že se to bude opakovat a pravděpodobně to bude sílit. Možná že jsme i na hraně nějakých násilnějších akcí, než je jenom rvačka u stánku,“ okomentoval pro Blesk.cz roztržku v Olomouci politolog Zdeněk Zbořil.

Střet u stánku s peticí proti imigrantům a kvótám řeší i policie. Na jedné straně stáli aktivisté z hnutí Islám v ČR nechceme, na druhé straně skupina zahraničních studentů. Došlo na slovní výpady, ale prý i na otevřený střet. Podle aktivistů jejich stánek brutálně napadli. A navíc hrozili „zotročením“ Čechů... 

Celá kauza se stala rázem ostře sledovanou. To také může mít dopad na další vývoj, míní expert na extremismus Miroslav Mareš. „I vzhledem k tomu, co se kolem toho teď odehrává, to může působit jako jistá brzda případných střetů. Protože reakce na to je ostře negativní. Ten incident ale nelze podceňovat. Proto si myslím, že když lidé, kteří byli potenciálně připraveni proti petičním stánkům něco dělat, vidí tuto reakci, že by to mohlo mít do určité míry brzdící efekt,“ řekl Blesk.cz Mareš. Zároveň připouští: „Názorová polarizace se teď může stupňovat a není vyloučena další eskalace.“

Nápad na povinné přijímání uprchlíků budí zkrátka vášně. „Samozřejmě že to bude vyvolávat konflikty. Už to vyvolává dokonce i konflikty mezi občany ČR, těmi, kteří jsou pro, a těmi, kteří jsou proti přijímání migrantů. Bude to tak i v momentě, jakmile se tady začnou objevovat další rychle příchozí. Na nové migrační vlně je přitom nebezpečná rychlost, se kterou se to odehrává. Evropa je zemí migrantů od nepaměti, ale nikdy ta vlna nebyla tak mohutná a v tak krátké době jako nyní,“ upozorňuje Blesk.cz politolog Zbořil.

Primitivní reakce radikalizují lidi, míní Zbořil

O kvótách, podle kterých by mělo Česku připadnout 525 uprchlíků mířících do EU, si politolog myslí své. „Kvóty jsou nic neřešící a lidem nic neříkající rozhodnutí. Všichni vědí, že žádné kvóty stejně nebudou dodržované. Ať už ti lidé budou zůstávat u nás, anebo půjdou do zahraničí, např. dalších zemí Schengenského prostoru. Tomu se nezabrání. Není tak jednoduché zastavit migraci a směrovat ji někam jinam,“ tvrdí Zbořil. 

Jenže právě kvóty se nyní mohou stát dalším spouštěčem podobných nepokojů, jaké se odehrály v Olomouci. Situace se vyhrocuje, příčiny vidí Zbořil různé. „Společnost se radikalizuje také díky primitivním reakcím typu pan docent Konvička z Českých Budějovic a jeho prohlášení Islám tady nechceme,“ řekl Blesk.cz Zbořil a dodal: „On řekl, že to je jenom soukromý názor. Houby soukromý názor, je to výzva, jejímž motivem je také nenávist. Jakmile začnete útočit na muslimy jako celek, znamená to, že jim připisujete nějakou kolektivní vinu.“

Problém v rostoucím neklidu vidí však Zbořil mnohem dále než u kvót a vyjádření jednotlivců. „Nikdy jsme nebyli koloniální mocností a neimportovali jsme do své země lidi z oblastí, které jsou považovány za zdroje islámského terorismu. Ale měli jsme spoustu lidí, kteří pracovali v těch zemích – v Sýrii, Iráku, Egyptě, Tunisu, Libyi. Existoval tady fyzický kontakt spousty Čechoslováků, kteří v těch zemích působili. Tato generace již ale vlastně vymírá a objevuje se generace kulturních ignorantů,“ myslí si Zbořil.

Podle něj je česká společnost málo vzdělávaná ohledně islámu. „V Rakousku se zabývají islámem na školách, a dokonce mají takový program výuky, jako je poznávání islámu. To u nás není. Docenti z některých vysokých škol s tím nejsou obeznámeni jako středoškoláci v Rakousku. Ta ignorance kombinovaná se strachem je motorem emocionálních neadekvátních reakcí,“ dodal Blesk.cz Zbořil.

Fotogalerie
5 fotografií