Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teroristé ISIS zničili hrobku Saddáma Husajna: Líté boje v Iráku pokračují

Autor: shp - 
16. března 2015
17:25

Byl to symbol padlého diktátora i padlého režimu. Teď zbyly z hrobky Saddáma Husajna jen trosky. Byla totiž zničena při bojích v iráckém městě Tikrít. V něm bojuje armáda s teroristy z ISIS. A ztráty jsou na obou stranách.

Hrobka s ostatky popraveného iráckého diktátora se změnila v rozvalinu během několika krátkých okamžiků. Obrovské portréty někdejšího krutovládce, které visely v celé budově, již v troskách nejsou vůbec k vidění.

Tohle je jedna z oblastí, kam se ozbrojenci ISIS nahrnuli, protože je zde Saddámův hrob,“ řekl kapitán Yasser Nu’ma z irácké armády. Domnívá se tak, že hrobka byla jejich cílem. Boje v Tikrítu však na chvíli utichly.

Irácká armáda dočasně přerušila ofenzívu proti radikálům z Islámského státu ve městě Tikrít. Ministr vnitra Muhammad Ghabbán dnes řekl, že vojsko chce dát civilistům čas odejít. Ghabbánův náměstek Ibráhím Alamí ale prohlásil, že armáda potřebuje k dobytí města další podporu zahraničního letectva.

Vojsku, s nímž bojují šíitské milice, se minulý týden podařilo postoupit až na okraj města. IS ale stále drží centrum a bojuje z rozsáhlého palácového komplexu, který vybudoval bývalý prezident Saddám Husajn. „Potřebujeme leteckou podporu kohokoli, kdo je schopen s námi proti IS bojovat,“ řekl Alamí.

Irák do boje o Tikrít nasadil přes 20 000 vojáků. IS drží město od loňského června a dobytí Tikrítu, který je střediskem provincie Saláhaddín, se považuje za otevření cesty k osvobození severoiráckého Mosulu.

cicihala ( 16. března 2015 21:35 )

cicihala ( 16. března 2015 21:33 )

přesně tak! Amerikani akorát rozesero-u co se dá a nazdar. Některé národy proste potřebuji diktátora. Kdyby Putin nebyl, tak by za chvíli byl v Rusku bordel jak všude, kam vlezou USA

fotrpjotr ( 16. března 2015 18:46 )

ISIS jsou děti USA,kteří je vychovali,máš to v hlavě dost pomotané.

wein ( 16. března 2015 18:40 )

 Zkurveni rusaci,ale jim se to vymsti budou postupne vyhlazeni z EU

wein ( 16. března 2015 18:38 )

 Napalm by pomohl hodně,ti co ne odejdou jsou s IS a to stejne mela udelat hned ukrajina

Zobrazit celou diskusi