Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

S teroristy se nevyjednává! Hanku a Tonču ale unesli obchodníci, míní Zeman

Autor: ČTK - 
15. března 2015
12:21

S teroristy se podle prezidenta Miloše Zemana nevyjednává. Únosci Čecha v Libyi jsou přitom podle něj na 99 procent teroristé z Islámského státu. Oproti tomu Češky Hanka a Tonča, které zmizely v Pákistánu, jsou spíše v rukou obchodníků a s těmi dohoda možná je.

Prezident tak souhlasil s výrokem Bohuslava Sobotky. Ten po dvoudenním sjezdu ČSSD uvedl, že předpokládá, že Česká republika s teroristy vyjednávat nebude. "Primárně nám jde teď o to, abychom našeho občana našli. Pokud je možné mu nějakým způsobem pomoci, tak abychom mu pomohli a zbytek je, myslím si, naprosto předčasná spekulace," konstatoval.

"Já jsem říkal, že s teroristy se nevyjednává," zopakoval dnes Zeman své dlouhodobé stanovisko v Partii na Primě. "Únosci (Čecha) jsou s 99procentní pravděpodobností teroristé z Islámského státu, což se projevovalo tím, že tam přijeli v pick-upech, nad hlavou jim vlála pověstná černá vlajka," uvedl prezident.

"Těmi, s kým se dá vyjednávat, jsou obchodníci, protože únos je druhem byznysu," podotkla také hlava státu. Například v případě dvojice Češek Hanky a Tonči, které byly uneseny v Pákistánu v roce 2013, není podle něj vyloučeno, že byly uneseny spíše obchodníky, kteří budou žádat výkupné.

Zeman také vyjádřil přesvědčení, že v některých částech politiky Evropské unie se objevují prvky usmiřování a relikty tolerance k teroristickým hnutím. Proti Islámskému státu podle něj nebojuje EU dostatečně, což má za následek, že se rozlézá jako rakovina a je už i v Libyi. To podle prezidenta pocítilo i Česko samo na sobě.

Pavel Hrůza zmizel minulý týden spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem po útoku na libyjské ropné pole Ghaní. Skupina tam pracovala pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi.

Video Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami unesenými ozbrojenci v Pákistánu - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

dzambulka007 ( 18. března 2015 19:35 )

Já nemluvím o státnících, ale konkrétně o Zemanovi. Troubo.

ivoadler ( 16. března 2015 11:31 )

Zřejmě žiješ v domnění, že státníci jsou neomylní. Naivko.

tgbb. ( 16. března 2015 06:53 )

Rozlézá se to jako rakovina po celé Evropě, jako třeba v Libyi... Tak si tam běž nakupovat eurem, blbe.

dzambulka007 ( 15. března 2015 22:36 )

Ony jsou tak blbé, že to nechápou.

dzambulka007 ( 15. března 2015 22:35 )

Katka není slabomyslná, aby jela na výlet do Balůčistánu.

Zobrazit celou diskusi