Na přelomu února a března roku 2015 uvede Hudební divadlo Karlín při příležitosti 20 let od premiéry Draculy celkem 28 exkluzivních představení tohoto veleúspěšného muzikálu. Bohužel už u toho nebude ani jeden z jeho autorů – skladatel hudby Karel Svoboda (†68), textař Zdeněk Borovec (†69) i choreograf Richard Hes (†50) už nejsou mezi námi. 

A nejen autoři budou sledovat obnovenou premiéru z hudebního nebe. Mezi námi už nejsou například zpěvák Karel Černoch (†64), pomocný režisér Lubomír Fritz (†48), režisér Jozef Bednárik (†65) anebo Iveta Bartošová (†48), která před půlrokem spáchala sebevraždu. Traduje se, že tolik neštěstí se na muzikál nalepilo pro prokleté datum jeho premiéry: Proběhla v pátek 13. října 1995 a třeba zamýšlený hlavní hrdina Dan Landa se jí nemohl zúčastnit, protože krátce před ní ošklivě boural... A jiný Dan – Hůlka– se díky tomu stal slavným...

Vzhledem k posunu doby i muzikál dostane nový kabát. Výprava bude rozšířena o moderní prvky, například projekce. Největší novinkou je, že muzikál Dracula nyní zazní poprvé s živým orchestrem.

Blesk Víte, že?

Vůbec prvním osloveným pro roli Draculy byl Michael Kocáb, jemuž prý ovšem účast v projektu zatrhla nábožensky založená babička... Muzikál muzikálů vydělal skoro miliardu! V letech 1995 až 1998 vidělo Draculu rekordních 1,2 milionu diváků. Následně byl uveden na Slovensku, v jihokorejském Soulu, Polsku, Německu, Rusku, Belgii nebo Lichtenštejnsku. V roce 2009-2011 byl nově nastudován a uveden pod taktovkou Oldřicha Lichtenbergra v divadle Hybernia. „Tehdy jej vidělo více než 200 tisíc diváků,“ vzpomíná dnes producent. Cena vstupenky byla okolo 590 Kč. Celkově tedy Dracula vydělal okolo 826 000 000 korun. Během jednoho představení muzikál zhlédlo na 1500 diváků.

Režie se tentokráte ujal Filip Renč, který podle vlastních slov udělá maximum k uspokojení náročného diváka. „Začal hlavně se škrty. Úplně vymazal roli Stevena, kterého jsem hrál já. Prý aby nebylo představení tak dlouhé,“ smál se Pavel Polák, umělecký ředitel divadla Karlín, s nímž v roli alternoval také zpěvák Pavel Vítek (52). „To představení mělo téměř tři hodiny. Nyní se i s přestávkou vejdeme do dvou. Myslím, že to divák ocení,“ řekl jasně Renč.

Tantiémy pro Svobodovou

Zesnulý Karel Svoboda (†68) vydělal na muzikále neuvěřitelných 20 milionů korun. Při jeho obnově si jeho pozůstalí mohou mnout ruce. Vdova Vendula Svobodová (42), synové Jakub (8) a Petr Svoboda (34) tak budou zas o něco bohatší. Svobodajako autor hudby vydělává totiž i po své smrti.

Obsazení Draculy 2015

Dracula: Daniel Hůlka a Josef Vojtek

Loraine: Leona Machálková a Magda Malá

Adriana: Kamila Nývltová a Daniela Šinkorová

Šašek, sluha, profesor: Jiří Korn

Nick: Richard Genzer, Martin Pošta

Kněz: Tomáš Trapl

Nymfa ohnivá: Hana Křížková

Nymfa hodinová: Renata Drössler

Nymfa větrná: Sylva Podkonická Schneiderová