Těla dvou českých turistek, které minulý týden za dosud nevyjasněných okolností zemřely v egyptském letovisku Hurgada, zatím zůstávají v Egyptě. Podle serveru tn.cz je pouze úřady nechaly převést do hlavního města Káhiry, kde se nyní vyřizuje dokumentace k jejich transportu do rodné země.

Pojišťovna Allianz, která má repatriaci těl na starosti, v tuto chvíli nemá žádné informace, že by byl jejich převoz povolen. Stejné zprávy má i české ministerstvo zahraničí.

V Egyptě je nadále také další člen postižené české rodiny - otec. Místní úřady mu kvůli vyšetřování odebraly pas. Ředitel nemocnice v Hurgadě Českému rozhlasu řekl, že ženy byly nejspíš otráveny silným jedem v nápoji.

"Zatím jsme neobdrželi žádnou informaci o repatriaci klienta ani těl. Neočekáváme, že k jejich převozu dojde ještě dnes," řekla dnes Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz, u které je česká rodina pojištěna. Pojišťovna vyslala do egyptského letoviska psycholožku, která byla Čechovi k dispozici. "Ta na místě zůstala jen několik dní a v neděli večer odcestovala zpátky domů," doplnila mluvčí. S ohledem na lékařské tajemství psycholožka s médii nekomunikovala.

Proč mu vzali pas?

"Obě těla zůstávají i nadále v Egyptě, stejně jako pozůstalý. Takové máme informace od naší konzulky přímo na místě," řekl dnes David Frous z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí. "Náš zastupitelský úřad jedná s egyptskými úřady, jak se bude dál postupovat. Nebylo nám oficiálně sděleno, proč byl muži zabaven pas. Nynější jednání by měla vést k tomu, aby se v současné situaci udělalo jasno," dodal.

Fotogalerie
6 fotografií