Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Íránský prezident objal plačící matku Cháveze: Doma to pak schytal

Autor: simao, ČTK - 
12. března 2013
18:01

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se dostal do svízelné situace. Když na pohřbu venezuelského prezidenta Cháveze objal jeho matku, v islámské zemi se stal terčem kritiky. Kvůli tomu, že se prý prezident provinil proti pravidlům islámu.

Dal průchod emocím a při pátečním pohřbu prezidenta Cháveze objal jeho matku Elenu Frías. Nyní z toho má íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nepříjemnou "polízanici". V konzervativním islámském Íránu se dostal pod palbu kritiky politiků i duchovních.

Chávezovy dcery v letních šatech a prezident v nesnázích

V Íránu mají většinu šíité a podle pravidel islámu, zde praktikovaných, nesmí přijít muž do blízkého tělesného kontaktu s cizí ženou. Na Chávezově pohřbu to však bylo pro Ahmadínežáda jiné prostředí - už jen Chávezovy dcery přišly na obřad ve velmi krátkých letních šatech. A truchlící ženy bez rozpaků přijímaly objetí od mužů.

Když to samé učinil i Ahmadínežád, schytal to. A to i proto, že se v Íránu blíží červnové prezidentské volby. Kritici, inspirovaní nejvyšším duchovním vůdcem země Alím Chameneím, označili prezidenta a jeho lidi za skupinu odchýlenou od pravé víry. Podle poslance Dehghana je dokonce takový čin pravým opakem chování muslima.

Konzervativní duchovní pobouřil i prezidentův výrok, že Chávez nezemřel a jeho duše se vrátí spolu s Ježíšem Kristem a imámem Mahdím. Tedy 12. imámem, který podle šíitské víry kdysi zmizel, ale jednoho dne se vrátí a přinese spravedlnost. Užití tohoto jména však v souvislosti s Chávezem označili duchovní za rouhání a vzkázali prezidentovi, že by se měl lépe poučit o islámské věrouce.

Přijel i Lukašenko, či herec Sean Penn

Vedle Ahmadínežáda se přitom Chávezova pátečního pohřbu v Caracasu účastnila řada dalších vrcholných představitelů, především zemí Latinské Ameriky. Ale třeba i běloruská hlava státu Alexandr Lukašenko. Španělsko vyslalo korunního prince Felipa, za Českou republiku se nikdo oficiálně nezúčastnil. Na obřadu pak kamery zachytily i hollywoodského herce Seana Penna.

Rakev s tělem Cháveze, který podlehl v 58 letech rakovině, byla zahalena státní vlajkou. Viceprezident Nicolás Maduro na ni položil meč vůdce latinskoamerického povstání z 19. století Simona Bolívara, k jehož odkazu se socialista Chávez hrdě hlásil.

Ostatky prezidenta by nyní měly být vystaveny zhruba týden od pohřbu, poté bude Chávezovo tělo nabalzamováno a podobně jako třeba u Lenina bude nastálo vystaveno ve skleněné rakvi - v Muzeu revoluce v Caracasu.

namoroman ( 31. března 2013 22:03 )

Moje řeč

santini ( 12. března 2013 18:47 )

Kdo zase dělá problémy?Zase duchovní.Už ať do nich hrom uhodí

Zobrazit celou diskusi