Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutek za Cháveze (†58): Pláče i Castrova Kuba, zemřel prý její syn

Autor: simao, ČTK - 
6. března 2013
10:16

Fidel Castro a Hugo Chávez. To jsou dvě největší levicově smýšlející osobnosti Latinské Ameriky posledních desítek let. Jenže venezuelský prezident včera zemřel. A Castro truchlí. Kubě prý zemřel jeden z jejích "největších synů". Především Venezuelané se však nyní ptají, co bude s jejich zemí. A drží sedmidenní státní smutek.

Kubánská vláda v oficiálním prohlášení uvedla, že kubánský lid zprávu o smrti venezuelského prezidenta ve vojenské nemocnici v Caracasu přijal s "hlubokým a mučivým zármutkem". Kubánci na Cháveze prý pohlížejí jako na jednoho ze svých "největších synů".

Sami však mají starost o svou vlastní ikonu - Fidela Castra, o jehož špatném zdravotním stavu se v minulosti již také mnohokrát spekulovalo. Cháveze a Castra přitom spojovalo mnohé. Nejen podobné politické smýšlení a přesvědčení o správnosti vlády silné ruky, ale i oficiální smlouvy o spolupráci.

I Chávez nazýval Castra svým bratrem a v roce 1999, nedlouho po svém zvolení prezidentem, vyjádřil veřejně přesvědčení, že "Venezuela pluje po stejném moři jako kubánský lid, moři štěstí a skutečné sociální spravedlnosti a míru". Nyní však Chávez zemřel, a to na komplikace po operaci rakoviny. Operaci, která se odehrála právě na Kubě a byla čtvrtou za poslední rok a půl.

Zemi vede viceprezident, šance ve volbách má i charismatický lídr opozice Capriles

Venezuelu bezprostředně po Chávezově smrti vede levicový viceprezident Nicolas Maduro. Otázkou však je, jaké má šance ve volbách, které by se měly konat do 30 dnů od Chávezovy smrti.

Proti očekávaném kandidátovi Madurovi totiž bude hrát to, že nemá takové charisma jako zesnulý venezuelský generál. A ztrácí i na lídra opozice Henriqueho Caprilese, který dosáhl v prezidentských volbách v duelu s Chávezem mety 44 procent.

Ve Venezuele nyní panuje sedmidenní státní smutek, který vyhlásily i další země Latinské Ameriky. Maduro však také v televizním projevu ohlásil, že nechal po smrti prezidenta rozmístit po zemi příslušníky armády na "ochranu lidu a zajištění klidu". Armádní špičky vzápětí přísahaly věrnost vládě situace v truchlící zemi je podle vlády klidná.

venxa ( 6. března 2013 19:19 )

Tak Chavez chcipnul a jeho naslednik Maduro vyhlasi volby. Ale aby ce komunisticka luza udrzela u moci tak povova armadu(kterou ma pod kontrolou)do pohotovosti. To jsou "svobodne" volby v pojeti komunisticke svoloci. Co ty nat gogo,znama hlasna troubo luzy?

evelajn3 ( 6. března 2013 16:17 )

anka ( 6. března 2013 15:51 )

hm...chavez veril revoluci, stejne tak castro - a jak si jejich lid zije...

anka ( 6. března 2013 15:47 )

temelin ( 6. března 2013 14:12 )

Proč vás pořád v Bohnicích pouští k počítači? Ty jsi nemocný a máš poruchu osobnosti! Měl by si brát více léků.

Zobrazit celou diskusi