Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gang překupníků dopaden! Prodali 10 kradených aut za 8 milionů!

Autor: Ondřej Požár - 
22. září 2012
23:14

Čtrnáct mužů čítal gang obchodníků s kradenými vozy. Gangstery z jihu Moravy a z Vysočiny policisté obvinili z legalizace výnosů z trestné činnosti kvůli prodeji deseti luxusních aut za víc než osm milionů! Při zátahu však zabavili ještě dalších čtrnáct aut.

Podle kriminalisty Romana Idrného pocházely odcizené vozy BMW, Audi, ale i Porsche a Aston Martin hlavně z Rakouska. Auta pak pomocí zfalšovaných dokladů zapisovali do evidence. Gang překupníků vedli čtyři muži. Soud je poslal do vazby.

Organizátoři spolupracovali se skupinou dalších deseti lidí. S jejich pomocí se kradená auta v tuzemsku přepisovala a zapisovala v evidenci vozidel tak, aby měla legální doklady. Pak mířila k zákazníkům.

Tisíc korun za přepis kradeného auta

„K přepisům v evidenci sloužily také technické průkazy vozidel ze Španělska a Itálie. Lidé, kteří se na těchto transakcích podíleli, dostávali za každý přepis pětistovku až tisícovku. Kradená auta se přitom přepisovala i na zcela rozbité nepojízdné vraky,“ konstatoval detektiv.

Skupina si podle něj těmito zločiny vydělávala přes tři roky. S největší pravděpodobností podle policie prodala desítky vozidel. K nejčastěji nabízeným autům patřila bavoráky, audi, mercedesy, seaty, prodali však i luxusní kradený vůz značky Porsche nebo Aston Martin.

„Vozidla nejvyšší třídy, jejichž cena se pohybuje okolo 1,5 milionu korun, prodávali asi za 300 tisíc korun,“ upřesnil Idrný.

Hrozí jim až osm let vězení

Podle něj obviněným hrozí tři až osm let vězení. Jsou trestně stíháni za legalizaci výnosů z trestné činnosti, podílnictví a poškozování cizích práv.

Podle šéfa jihlavských kriminalistů Pavla Kubiše se gangsteři neštítili ani pojistných podvodů, když zinscenovali krádež luxusního vozu a pojišťovna jim pak vyplatila 700 tisíc korun!

sandrahauserovva ( 23. září 2012 15:49 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na konec leta, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

bome ( 23. září 2012 15:02 )

co to kecas o hentecu gang cital je jaky mel pocet a je to normalne cestinarsky spravne, to neni zadny hantec ty chytraku....

bome ( 23. září 2012 14:59 )

Zase morava, mozna ze by stalo za to jim nechat tu samostatnost, po ktere tak touzi, cu se zlodeji a tunelari a vetsina zmetku v politice take maji koreny na morave viz ta nejvetsi svine topolanek

anka ( 23. září 2012 00:01 )

gang cital - akorat tak na Slovensku - ted vim, proc ta cestina v Blesku nestoji za nic

Zobrazit celou diskusi