Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Případ odmítnutého pacienta: Nic takového nepamatujeme, říká zástupce Lékařské komory

Autor: Jana Ulrichová - 
10. září 2012
17:19

Případ Romana Bečky ze Skalice, kterému v litoměřické nemocnici nejdříve zemřela po porodu manželka a teď tam jeho otci Ludvíkovi (68) odmítli operovat žlučové kameny, rozhýbal laickou i odbornou veřejnost. Zatímco Svaz pacientů je chováním nemocnice pobouřen, Česká lékařská komora je opatrnější. I ona však přiznává, že takový případ nepamatuje.

 

Podle informací Blesku odmítl Ludvíka Bečku anestezilog, který byl před lety u porodu Venduly Bečkové. Nemocnice, která s manželem Venduly Bečkové vede už čtyři roky soudní spor o odškodné, tvrdí, že jednala v zájmu pacienta. „I po dobu trvání soudního sporu jsme členům rodiny poskytovali zdravotní služby a jsme rádi, že nám důvěřuje a naši péči vyhledává. Nikdy se však nejednalo o operační zákrok s takovou mírou operačního rizika. Naše nemocnice tím vyloučila, že by péče našich zdravotníků mohla být negativně ovlivněna střetem zájmů,“ uvedl ředitel pro zdravotní péči Leoš Vysoudil.

Podobných případů bude přibývat

Podle Michala Sojky z České lékařské komory nelze jednoznačně říci, zda tím nemocnice porušila zákon. „Podle zákona nelze pacienta odmítnout kvůli vedenému soudnímu sporu. V tomto případě však byli zřejmě lékaři vedeni i medicínskými důvody. Vyplývá to z toho, že pacienta přeložili na vyšší pracoviště, tedy do krajské nemocnice,“ řekl. Dodal, že chápe důvody, proč nemocnice odmítla pacienta ošetřit, zároveň ale připustil, že podobný případ dosud nezaznamenali. „Vzhledem k tomu, že soudy v poslední době přiznávají pozůstalým vyšší odškodné, bude jich ale zřejmě přibývat,“ dodal.

Nemocnice jednala nezákonně, tvrdí Svaz pacientů

Mnohem radikálnější byl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár, který se netajil tím, že ho postup nemocnice pobouřil. „Jednali nezákonně. Budu apelovat na registrátora nemocnice, kterým je kraj, aby případ prošetřil,“ řekl.
Roman Bečka chce po poradě s právníkem podat trestní oznámení. Podle Luboše Olejára by mohl dokonce žádat další odškodné za nemajetkovou újmu. „Nemocnice měla rozhodně postupovat citlivěji, s pacientem se měla předem domluvit, ne ho postavit před hotovou věc. V tomto případě došlo minimálně k morálnímu a profesionálnímu pochybení,“ řekl Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

trebax ( 12. září 2012 10:50 )

Tak to asi neopravím, ten smajlík se tam stále cpe.

trebax ( 12. září 2012 10:49 )

oprava: ...1...

trebax ( 12. září 2012 10:48 )

Další blázen, který jde s lékaři do ordinace zápasit? Pak si mne ruce a radosteně si říká 1 pro mě? Ale jestli to chcete převádět na nějaký zápas, tak v případě, že si lékař důvěru u pacienta nezíská (a nemusí být problém vždy jen na straně lékaře), tak se poraženým stává bohužel i ten pacient a nikdo není vítězem, jsou jen poražení. Získání si důvěry pacienta je naprostá samozřejmost, každý to chápe a je zbytečné o tom vůbec psát.

clio ( 12. září 2012 08:13 )

Navodit a ziskat si duveru u pacienta je prvni faze uspesnosti kazdeho doktora jinak se stava porazenym a bezradnym pomoci.

trebax ( 11. září 2012 22:57 )

Zobrazit celou diskusi